zondag 11 februari 2007

Gooise maandvoorspelling

Februari is meestal een rustige maand voor het Gooi, soms met enkele leuke regio soorten maar echte klappers kunnen we in de deze maand niet verwachten.

Op 28 Februari 2005 vliegt er een Rode wouw over de Hilversumse meent, ook in 2006 worden er Rode wouwen gezien namelijk bij Muiderberg en Hilversum.
Goed opletten op de Huizerpier rond deze tijd loont toch altijd wel, de IJseend(en) en de Eider zullen met enige inspanning eruit te halen zijn en in 2006 hadden we aan het begin van de maand ook een Kanoet, een claim van een IJsduiker is iets om voor op te letten.
Ruigpootbuizerden zijn lang niet meer zo algemeen in de winter in Nederland, het is dan ook een mazzeltje om er een tegen te komen in het Gooi, dit gebeurde vorig jaar 7 Februari in de Heintjesrak en Broekerpolder.
Bij zee-eenden moet je niet hopen op een mooi uitgekleurd mannetje, vrijwel altijd zijn het de saaier gekleurde maar eigenlijk niet minder mooie vrouwtjes. Dit gold echter niet voor de vogel die 1 middagje t.p was op de Spartelvijver op de 9e, het adulte mannetje liet zich werkelijkwaar magistraal bekijken op zeer geringe afstand, slechts enkele toegesnelde regio vogelaars konden het beest voor het donker intikken, bij de zoektocht de dag erna werd wel nog een Roodhalsfuut gevonden. Ook was er een Roodhalsfuut te zien op de Spiegelplas vanaf 'De Goog'.
De 1e zomergasten werden waargenomen op: 12 Februari: Bruine kiekendief en op de 18e: Lepelaar en Grutto, deze laatste werden gezien in de Bovenmeent en Eempolders.

Geen opmerkingen: