woensdag 27 december 2006

IJmuidense vogels

Al vroeg zit ik bij Lesley van Loo in de auto, op naar IJmuiden.
Lesley is fotograaf en wil er proberen Bokjes vast te leggen.
Het begint al lekker met 4 Ooievaars nabij Vreeland, ongetwijfeld van het lokale broedpaar die daar al sinds jaar en dag zit.

Bij het Kennemermeer (ten Zuiden van IJmuiden) moet het dan uiteindelijk gebeuren.
Het 1e Bokje vliegt al vrij snel op gevolgd door een paar Watersnippen, altijd opvallend is hoe stil een Bokje eigenlijk opvliegt en hoe snel hij weer induikt, Watersnippen daarentegen vliegen luid roepend (een rauw: ‘retss’) en hoog weg.
Deze 2 kenmerken zijn overigens niet geheel betrouwbaar als soort determinatie.
Nog net even ten zuiden van het Kennemermeer ligt een gebiedje de Slufter dat op het moment geheel onder water stond hier vlogen minimaal 5 Bokjes op, ook zaten hier enkele Graspiepers en vlogen 4 Baardmannen over.
Teruglopend langs het Kennemermeer vliegen nog 5 Bokjes op zoals ook een stuk of 15 Watersnippen.
Lesley slaagt er alleen in een vliegend exemplaar vast te leggen en hoewel ver weg staan toch enkele kenmerken op de plaat (korte snavel, puntig achterlijf).
Langs het Kennemermeer vliegt nog een Havik langs.

De Zuidpier oplopend horen we een zangvogel overvliegen wat mij in eerste instantie deed denken aan een IJsgors, we vinden hem terug in de duintjes net naast de pier en het blijkt een Sneeuwgors te zijn!
Het beestje is bijna handtam!

De Zuidpier zelf is en blijft een uitstekende plek - zowel letterlijk als figuurlijk. In het winterhalfjaar zijn er altijd Steenlopers, Paarse Strandlopers en Oeverpiepers op de rotsblokken te vinden en boven zee laten zich met regelmaat zeevogels als Jan-van-genten, Drieteenmeeuwen en Zeekoeten zien. Vooral tijdens de najaarstrek kunnen allerlei onverwachte soorten - waaronder ook veel zangvogels - zich op de pier vertonen. Op de lange soortenlijst prijken zeldzaamheden als Kleine Kokmeeuw, Ross' Meeuw, Brilgrasmus, Bonapartes Strandloper, Zwarte Zeekoet, Koningseider en Geelsnavelduiker.
(Bron:
www.zuidpier.com)


Verder de pier oplopend zien we een Alk langszwemmen!
Toch een leuke t.p soort!
Een stuk verder drijft er nog een, Lesley maakt foto’s en ik zie nog een Grote Zee-eend langsvliegen.
Verder zitten er langs de pier enkele Oeverpiepers, een handvol Paarse strandlopers, 13 Eiders en een Wintertaling.
Bij de pieren van de jachthaven zit een juveniele Kuifaalscholver!
Een goede afsluiting van een erg leuke dag!

Geen opmerkingen: