zaterdag 31 maart 2007

Presenteerblaadje

Een tijdje terug ondekte iemand een Zwarte spechten nest vlakbij mij woonplaats op een strikt geheime locatie.
Aangezien ik zelden een Zwarte specht zittend had gezien en dat wilde veranderen het nest geprobeerd op te zoeken.
Nergens geen Zwarte specht te bekennen, zelfs niet roepend, vandaag veranderde dat allemaal.

Voordat ik kleine kinderen ging treiteren bij de VWG jeugd eerst maar eens de Tapuit die Peter gister zag op de Bussummerheide opgesnord.
Op de heenweg meteen even de Aardjesberg meegepikt alwaar een Geelgors luid zat te roepen, de Tapuit was snel gevonden en ook vloog hier mijn 1e Gele kwikstaart van het jaar hier over.
Samen met Peter weer terug naar de Aardjesberg gefietst alwaar de Geelgors nu stil was, wel vlogen er 2 Zanglijsters op die Peter en ik beiden ervaarde als: 'grijser' dan andere Zanglijsters.
Peter wist te vertellen dat dit een noordelijke ondersoort (philomelos) was van Zanglijster die af en toe meetrekt met Beflijsters, die het momenteel lieten afweten.
Toevallig kwamen we Wil tegen die op jacht was naar jaarsoorten, na een tijde gebabbelt te hebben kwam er plotseling een Boerenzwaluw over, een nieuwe jaarsoort voor ons allen.
Tijdens een wandeling met de VWG riep er een Groene specht op Schaep en Burgh en een Zwartkop zong bij Boekensteijn.
Snel even naar de Zwarte spechtenplek gefietst (een hele tippel zo met die noorderwind).
Na de plek ongeveer gevonden te hebben begon mijn zoektocht, eerst maar eens alle boomtoppen afkijken op zoek naar een specht, dit leverde niks op.
Een vrouw Zwarte specht vloog langs maar ik kon der niet bijhouden toen ze door het bos ver weg vloog.
Ik besloot weg te gaan, op het moment dat ik wilde weglopen hoorde ik zacht 'tok-tok-tok', kwam dat uit die boom??
Toen ik mijn oor tegen de boom aanlegde klonk het wat harder en onregelmatiger, 'tok-tok-tok'. Dít wás de nestboom!?! Bizar!
Ik zocht de nestholte en ging op een respectabele afstand zitten wachten, het duurde niet lang of de boosdoener kwam poolshoogte nemen wat de veroozaker was van dat geschuivel tussen de bladeren. ^gemaakt d.m.v digiscopie op een afstand van 50-60 meter

^voordat ik wilde weggaan kwam het mannetje nog even kijken, gemaakt met m'n 350D

Het beest scheen zich niet te storen en ging rustig verder met z'n nest op orde maken.
Na een kleine 20 minuten besloot ik het beest met rust te laten.
Vervolgens naar de Bovenmeent gefietst waar een fris windje stond en 81 Grutto's waaronder 8 islandica's ter plaatse waren.
Toen ik terugkwam bij het hoofdpad van een tochtje naar het kijkscherm (wat een Bruine kiek opleverde) nog even staan kijken langs het verharde pad, een Havik jakkerde langs en een Kleine plevier vloog op, achterin de meent stond een Grote zilverreiger te foerageren.
Een tip van Hans bracht mij bij een Blauwborst die zich niet geweldig liet zien, de Kneu die overvloog was ook leuk.
Samen met nog iemand het hele stuk wéér naar de Zwarte specht gefietst.
Het nest was uiteraard snel gevonden en weer namen wij de respectabele afstand (met digiscopen kan je namelijk zelfs een groot beeld van afstand maken).
Na een tijdje zeg ik tegen mijn metgezel: Zal toch leuk zijn als het vrouwtje ook komt hé!?
Nog geen 5 minuten later horen wij het 'kruuuk-kruuuk' geluid en komt het vrouwtje aangevlogen!
Ze zit even te roepen vlakbij het nest en vliegt dan naar de opening toe.

^vrouwtje vlakvoor 'de wisseling van de wacht'

Na wat heen en weer geschuif zien wij het mannetje naar buiten vliegen en het vrouwtje naar binnen gaan! De wisseling van de wacht.
Direct hierna hebben wij het vrouwtje gelaten bij haar bezigheden en zijn we naar huis gereden, een paar prachtige momenten op mijn geheugenschijf staande!
Heb ook een paar filmpjes gemaakt waarvan de 2 beste op youtube staan.



zondag 25 maart 2007

Steppekievit




De Steppekievit populatie is gegroeid en dat is te merken ook, een week geleden zat er 1 bij Veenendaal en nu zit er plotseling 1 bij Barneveld, het zal dezelfde wel zijn maargoed.
Geweldige soort lijkt het me, zo fraai getekend, helaas was ik de voorgaande keer niet in de gelegenheid te gaan en nu moet ik weer een week wachten.
Deze kan ik wel missen, de hoofdprijzen zijn immers voor dit jaar al binnen (Blauwstaart, Mongoolse pieper en (weliswaar vorig jaar) Rotszwaluw).
Maar nu draaf ik door.

Ik heb het druk, erg druk zelfs, m'n bureau is al opgeslokt door deze papier massa dat huiswerk heet en als ik niet oppas volgt mijn bed daar snel achteraan.
Van mij hoef je dus voorlopig geen posts te verwachten...
Mocht je me willen helpen, schrijf dan even een paar excuses briefjes voor mijn leraren ;-)

zaterdag 24 maart 2007

Mandarins

Sinds kort vertoeven er 3 Mandarijneenden in de Berlagevijver welke zowaar op spuug afstand van mijn huis ligt.
1 paartje plus een mannetje, het paartje heeft duidelijk vestigings plannen te zien aan het agressieve gedrag tegenover andere vijver-bewoners.
De 15e heb ik behoorlijk wat tijd in het goed fotograveren van het mannetje gestoken, het vrouwtje wilde maar niet lukken maar toch 1 goede foto ervan kunnen schieten.

Het bovenstaande (alleenstaande) mannetje klimt van tijd tot tijd de kant op om van het brood te gaan genieten wat de omwonenden neergooien.
Alledrie de Mandarijntjes zijn bijzonder schuw.
Terwijl ik op de kant zat zwom dit mannetje langs en klom de kant op zo'n 30 meter van mij vandaan, ik sloop er naartoe maar het beest dook het water weer in.
Gewacht tot hij de kant weer opkwam en toen stukje bij beetje naar hem toe gelopen tot ik op zo'n 15 meter was, 1 stap dichterbij en hij vloog op.


Het vrouwtje zat samen met haar mannetje (links in beeld) tussen de struiken onder een boom, steunend op m'n knie met iso 1600 en handmatige scherstelling dit plaatje eruit kunnen persen, omdat het zo'n klein plaatje is valt de ruis niet erg op.

Waterhoentjes hebben mij altijd geïnteresseerd en ik was vast besloten er ooit een goede foto van te maken, een goede foto is het niet geworden maar wel een foto waar ik zeer blij mee ben!


Terwijl ik bezig was met de Waterhoen klonk rechts van mij wat water gespat, het bleek een Wilde eend man te zijn die met veel kabaal mijn richting op vloog, hij kwam op ongeveer 4 meter langs en ik kon net op tijd uitzoomen om hem er helemaal op te krijgen.

vrijdag 23 maart 2007

Tuintje

Vroeg thuis, beetje ziekjes, als ik naar de keuken loop om wat water te drinken zie ik uit m'n ooghoek een rode vlek in een (in bloesem staande) boom zitten.
Nog even is het niet duidelijk maar de optiek onthult de Goudvink!
Als ik mijn statief opgezet heb om hem te digiscopen zie ik plotseling het vrouwtje zitten, al jaren heb ik geen paartje Goudvink meer in de tuin gehad! Super moment!
Na enige tijd genieten besluit ik m'n camera te pakken en naar buiten te lopen, de vogels blijven lang zitten maar het is ***licht.

Nadat de 2 zijn weggevlogen ga ik nog even voor het raam zitten wachten op wat komen gaat, een Heggenmus foerageert rustig op enkele meters voor het raam en later ook een Houtduif.

dinsdag 20 maart 2007

Vluggertje

Vandaag met Jan een bliksem bezoek aan de Flevopolder gebracht ik denk dat we 2 misschien 3 uur in het domein van de Zeearend zijn geweest.
Want dat is het sinds vorig jaar, jachtgebied van de Zeearend.
Elke vogelaar die de afgelopen maanden niet onder een steen heeft geleefd weet nu wel dat het paartje Zeearenden van de OVP voor het 2e keer aan een liefdesnestje zijn begonnen, vorig jaar leverde dit 1 uitgevlogen jong op, dit jaar zal daarop waarschijnlijk geen uitzondering worden maar Zeearenden kunnen meerdere eieren per keer leggen dus wie weet.
Vorig jaar was SBB als de dood dat er ook maar mensen van de locatie van het nest wisten, dit jaar is het het andere uiterste want SBB heeft een heuze wepcam bij het nest neergezet.
Natuurlijk willen wij het wel en wee van pa en moe Zeearend en hun kroost kunnen volgen en dit gaat zelfs zo ver dat er mensen aan denken de jonge Zeearenden te gaan ringen, ik wacht af.

Boven de Tafelbergheide vliegen 2 Raven naar het zuiden, de Raaf word steeds algemener in het Gooi met een paar jaar geleden 9 territoria.
Via het Naarderbos rijden we de Flevo in, de Pampushaven is leeg, zeer leeg zelfs, 1 Grote zaagbek man valt te noteren.
We stoppen weer bij de Natte Graslanden wat meteen een hele buts Grote zilverreigers opleverd, snel met de scope wat gecheckt wat een wit stipje opleverde in de verte, toen het beestje de kop optilde was mijn reactie: Hé een Kleine!
...Zilverreiger? vraagt Jan.
Ja idd, geen nieuwe jaarsoort?
Als we doorrijden worden we ingehaald door een adult winterkleed Dwergmeeuwtje dat rustig naast de auto blijft vliegen waarbij hij zich geweldig laat zien, als ik mijn camera wil pakken komt er een auto aan, we moeten door.
Tegenover informatie hut de Trekvogel ligt het (in de volksmond genoemde?) Trekvogelgraslandje een vlugge scan levert 6 Watersnippen en een overvliegende Havik op.
Bij de Trekvogel hangt altijd een briefje met recente waarnemingen, paartje Kleine plevieren op het Trekvogelgraslandje, staat erop.
Nog maar eens checken dan, ditmaal mét telescoop.
Vlak voor ons duiken plots 2 IJsvogels op die druk aan het baltsen zijn, ik pak mijn camera en draai me weer om ééén; foetsie...
De Kleine plevieren zijn nu snel gevonden, wat een sneakie beestjes eigenlijk maar snel gaan kijken of ze ookweer op de Zanderij zitten.
Er zit een Matkop te roepen en als we net weg willen gaan komt er een Kleine zilverreiger overgevlogen, waarschijnlijk dezelfde als die van de Natte graslanden.
Geen stops gemaakt langs de Oostvaardersdijk verder er vloog nog wel een vrouwtje Sperwer fraai met de auto mee en later nog een 2e Dwergmeeuw.
Nabij de Hoekplas een paartje + 1 man Nonnetje.
Op het Bovenwater 2 Rosse stekelstaarten en een snelle zoektocht langs de Krakeendroute naar Blauwborst leverde 1 Matkop en 2 Dodaarzen op.
Vlakbij de auto viel mij plots Boomkruiper op, voordat ik hem in beeld had begon het beest als een merel te roepen, shit, een Taiga! Eenmaal de kijker erop was er geen twijfel mogelijk, dit was géén Taigaboomkruiper. De vuilige anaalstreek en de donkere rug zeggen dan al genoeg.
Eenmaal bij de auto hoorde we nog een IJsvogel roepen.
Bij de Wildroosters merkt Jan op: Hier zag ik vorige week een hele rare zwaan, met een vreemde snavel.
Prompt zeg ik: Is dat hem? Daarzo?
Het blijkt een Wilde zwaan te zijn, als ik een foto wil gaan maken begint het te stortregenen, heb ik weer...


En toen was het verhaaltje uit... ownee, ik vergeet de Sperwer die langsvloog toen we langs de Wulpweg reden.

vrijdag 16 maart 2007

Oostenrijk

Zojuist 2 dagen Oostenrijk toegevoegd, ik hoop z.s.m de andere dagen ook bij te voegen.

maandag 12 maart 2007

Heide

Vandaag en gister over de hei gewandeld met mijn nieuwe aanwinst wat resulteerde in een paar leuke plaatjes.
De 11e over de Westerheide via de Aardjesberg naar de Bussummerheide gelopen en terug.
Nog maar net de hoek om stuit ik op een groepje Kauwtjes, hiertussen had ik een aantal weken geleden al een grappig exx. gevonden.
Deze zat er nu weer tussen.


Niks bijzonders zul je denken? De Kauw heeft aan allebei de kanten deze witte streep, een erg grappig gezicht.
Op de Westerheide was een Havik aan het kekkeren, eveneens op de Aardjesberg.
Hier vlogen ook 3 Kepen rond.
Op de Bussummerheide werd ik gewezen op een Reebok die prachtig langs kwam stappen.


Op de Bussummerheide ook 4 Roodborsttapuiten, helaas allemaal te ver weg.

De 12e naar de Zanderij gelopen aangezien ik een foto wilde van een Roodborsttapuit en daar zat een (tam) paartje.
Op de Westerheide zat een tamme Zwarte kraai die zich nergens aan stoorde.

Net achter de Aardjesberg hoor ik plotseling het gedender van 2 Chinooks! 1 komt recht over mij heen zetten en nog laag ook!!


Gelukkig hebben de Roodborsttapuiten zich er niet aan gestoord en ik kan m'n plaatjes schieten, waar ik zeer tevreden over ben!

maandag 5 maart 2007

2e dag Oostenrijk

Langs alle paden hebben de Oostenrijkers Christus beelden of kleine kapelletjes gebouwd, indrukwekkend als je er langs loopt en sommige teksten zijn erg mooi.
Dit vond ik de mooiste die ik tegenkwam, het is slecht te lezen maar hieronder zal ik het overtypen:
'O liebes Kind, wo gehst du hin?
Will, dass ich dir ja Mutter bin!
Und wer liebt dir so sehr wie ich?
So steh doch still und grüsse mich.
Wer mit Vertrauen spricht zu mir,
O sichere hilf erbitt ich dir.'


Mocht er iets niet helemaal goed geschreven zijn dan hoor ik dat ;-)



Moeilijk wakker worden hoor, in zo’n lekker bed.
Maar met het vooruitzicht dat er wellicht weer een groep Alpenkauwen voor de deur foerageert gaat dat toch iets sneller.
Helaas, geen Alpenkauwen dit keer.
Wel zit de Witte kwikstaart er weer en er vliegt een mannetje Huismus heen en weer.
Morgen ga ik skiën dus vandaag nog even genieten van het wandelen, ik besluit me bezig te houden met de groep Alpenkauwen, voornamelijk deze vliegend te fotograferen.
Alhoewel Fiss niet zo groot is is het toch een hele tippel de groep te volgen, het lukt me (vind ik) uiteindelijk een paar aardige plaatjes te maken.


Het is geweldig deze vogels langer te bestuderen, ik kom zo achter diverse geluidjes die ik nooit eerder gehoord had.
De vogels zitten dikwijls tegen de schoorstenen aangeplakt, wat ze hier zochten is me niet helemaal duidelijk geworden, ik denk dat ze er kalk zochten.


Ook merk ik een aantal keer een soort balts op wat opzich al prachtig is als idee maar al helemaal geweldig in zijn uitvoering, ik zag het eigenlijk steeds per toeval en was altijd nét te laat: 1 van de vogels gaat door de knieën en strekt zijn kop vooruit, vlak daarna tilt hij z'n vleugels iets op en spreid deze vooruit waarbij hij z'n kop in de lucht gooit en een geluid produceert dat het meest lijkt alsof er een steentje op het ijs valt.
Een waanzinnige ervaring!

Aangezien ik geen andere routes ken en er toch aardig wat variatie kan zitten in mijn huidige route deze maar weer begonnen te gaan lopen.
Vlakbij de kerk valt mij opeens een (/de?) zwaluw op, het is nu in 1 keer duidelijk dat het hier een Rotszwaluw betreft en ik maak enkele plaatjes, uiteindelijk blijken het er zelfs 3 te zijn!


Aan het begin van mijn route zie ik plotseling een klein vogeltje dat op en neer zit te wippen met z’n pootjes, Alpenheggenmus! Denk ik, helaas voor mijzelf moet ik deze determinatie een fractie van een seconde later verwerpen want hij is iets te 'schriel' voor een Alpenheggenmus.
Als ik over het muurtje heen kijk waar het beest achter is gevlogen zit er een Zwarte roodstaart man me aan te gapen.


Na mezelf bijna om zeep te hebben geholpen voor het beest maar doorgelopen naar de overkant van de skipiste.
Goh, wat is het warm, bijna geen sneeuw meer op het weggetje ook.
Geen Geelgors in het 1e boompje wel het vaste paartje Raven, boven het dorpje zweeft de groep Alpenkauwen.
Het blijft heet, het paartje Raven vliegt meermaals over maar voorderest is het rustig.
Bij een bankje vliegen 2 Grote lijsters op en verderop zit er één te zingen.
Doorlopend door het bos roepen de Zwarte- en Kuifmezen en Goudhanen om me heen, plots hoor ik daar een 'fitis-achtig-geluidje' doorheen: Taigaboomkruiper!
Het beestje zit direct naast het pad maar dankzij het weinige licht kan ik hem niet mooi fotograferen.
Verderop hoor ik een Notenkraker roepen, snel doe ik hem na maar geen respons.
De hele tijd doe ik de roep van Notenkraker na maar constant geen antwoord.
Plots klinkt daar de vertrouwde roep van Zwarte specht, het klaaglijke ‘kliaaa’ klinkt heerlijk in de oren.
Zo nu en dan klinkt er een geweersalvo wat inhoudt dat het beest aan het roffelen is.
Achter me roept een Groene specht en als ik door wil lopen hoor ik ook het ‘klu kluu kluu kluu’ roepje van de Zwarte neef.
Iets verderop staan 2 prachtige bankjes, het ‘even’ zitten wat ik in gedachte had word in totaal 1.5 uur maar het is dan ook zo heerlijk met dat schitterende uitzicht en 2 roepende (niet zichtbare) Notenkrakers voor je neus.
Als ik nog maar kort zit klinkt ineens wel erg dichtbij het ‘krrok krrok’ roepje van een Raaf, het beest komt op nog geen 10 meter langsvliegen en begint samen met wat soortgenoten boven me te cirkelen.


Na nog een half uurtje hoor ik ver weg 2 Raven, als ik ze in de kijker heb valt ook meteen een grote roofvogel op, aangezien ik weet dat Raven net zo groot zijn als Buizerds en de roofvogel 2 maal zo groot is als de Raven kom ik uit op Steenarend, ze zitten echter geweldig hoog waardoor het niet zeker is (Keizerarend kan tóch ook ;-)
De Zwarte specht blijft maar roepen, een Trauma-Helicopter vliegt over en ik besluit terug te lopen.


Bij een Y splitsing besluit ik naar de Frommes Alp te lopen, een klein restaurantje waar je heerlijk kan eten.
Onderweg hoor of zie ik bijna niks, ik kom steeds hoger en het lijkt wel alsof de vogels steeds dunner gezaaid raken.
Als ik aankom bij de Frommes Alp zie ik een Steenarend overvliegen.
Deze vliegt lager dan de andere Steenarenden die ik al gezien heb en ik kan dus ook een beter plaatje maken.


Verderop zit een Kruisbek en een Grote lijster te zingen.


De Kruisbekken hier zijn van een andere ‘subsoort’ dan thuis en hebben een roepje dat nog het meest lijkt op een zweepslag ook hoor ik 1 keer het trompet roepje wat Witbandkruisbek ook wel eens wil maken maar ik heb gehoord dat gewone Kruisbekken dit geluid ook kunnen produceren.
Als ik terug loop sla ik op hoop van zegen een smal en ondergesneeuwd zijpad in, ik vind hier sporen van een katachtige, zouden hier Lynxen zitten?
De sporen zijn echter dusdanig misvormd dat er geen foto van te maken is van de Taigaboomkruiper die langskomt overigens wel.


Als ik bijna bij het juiste pad ben aanbeland rijd er een Sneeuwscooter langs, deze vervoeren op deze bergpaden de gewonden en vaak ook goederen.
Vanuit het bos maak ik een semi-actie plaatje.


Ik hoor nog steeds een Notenkraker langs het pad, het beest wilt zich echter niet laten zien, een Eekhoorntje huppelt langs.
Als ik bijna weer bij het einde van het bos ben komt de eerder genoemde sneeuwscooter weer voorbij, als het ding vlak bij me is hoor ik wéér een Notenkraker roepen.
Zó, die zit dichtbij! Of zouden mijn oren me voor de gek houden?
Nogmaals het geluid, hé hij zit daar in die boom!! Snel een foto helaas staat de zon er precies achter.
Voorzichtig sluip ik om de boom heen maar van de andere kant is het beest niet te zien.
De vogel had echter een boom gekozen die precies op een Y splitsing lag, het pad dat ik gebruikte lag een kleine 10 meter lager dan het andere pad.
Aangezien ik toch graag een foto van het beest had ben ik deze 10 meter, bijna verticale helling opgeklommen.
Boven aangekomen zat de vogel er gelukkig nog wel en ik kon een beter plaatje maken, echter, op het moment dat ik mijn statief wilde pakken vloog het beestje weg.

Thé special moment van de hele vakantie

Met een 'happy' gevoel loop ik terug naar het appartement.

zondag 4 maart 2007

1e dag Oostenrijk!

’Christian, koms een gauw!’, hoor ik door mijn droom heen.
Als ik de gordijnen opentrek zitten er een stuk of 40 Alpenkauwen me aan te gapen op het dak van een hotel tegenover ons.
Snel andere lens op de camera, trui en broek aan.
Op het balkon blijkt echter dat er té fel licht is voor mooie plaatjes, wel leuk deze beesten zo vaak en anders te horen roepen.
300 meter achter de Alpenkauwen stijgt een enorme groep vogels op, ‘Krammen’, denk ik al meteen.
Het blijken inderdaad Kramsvogels te zijn die zich tegoed doen aan de bessen van een boom.Na het ontbijt direct naar buiten de Alpenkauwen zoeken, helaas is de groep foetsie, wel vind ik deze Vink.


Mijn oude vertrouwde route maar weer beginnen te gaan lopen, een erg fraaie route die een klein stukje over een piste gaat maar vervolgens door een bos met daar tussendoor geweldige uitzichten op de omringende bergen.

Dit dorpje ligt op +/- 1000m, de berg zelf is denk ik 2600m+

Het blijkt erg slecht te zijn met de sneeuw merk ik op als ik aan het pad begin, 2 jaar geleden zakte je tot je enkels erin weg en nu zag je het asfalt ertussendoor.
Plotseling zie ik een zwaluw vliegen die ik maar al te goed ken, Rotszwaluw!
De vogel laat zich kort zien tussen de gebouwen.
Als ik de piste over ben begint er in de 1e de beste boom meteen een Geelgors te zingen!
Nooit eerder gezien hier en ook totaal niet verwacht.


Boven met cirkelt de groep Alpenkauwen samen met 2 Raven.


Verderop zingt een Grote lijster.
Als ik even op bankje nummer 1 ga zitten vliegen de 2 Raven nog een keer over.
Plotseling merk ik een schim op wat verder de heuvel op, als ik kijk zie ik nog net een grote roofvogel verdwijnen achter de bergen, Steenarend?
Na 5 minuten komt het beest terug en is het meteen duidelijk: Steenarend! Hij vliegt op grote hoogte maar toch maak ik een herkenbaar plaatje!


Ik besluit hier wat rond te hangen en maar nog wat scenery foto’s.
Er vliegt nog een beeldvullende Raaf over maar ik ben te langzaam.
Plotseling hoor ik een hees gepiep, ‘was da nou?’. 2 Zwarte mezen zijn aan het vechten in de sneeuw, als ik een stukje dichterbij kom vliegen ze weg, de heen is danig geïnteresseerd in mij en gaat op een takje 2 meter voor mijn neus zitten, luid roepend kijkt hij mij brutaal aan maar na een 10tal ‘KLIKS’ houdt die het voor gezien.


Ik fotografeer nog wat sporen van Haas en Ree en besluit terug te lopen naar het appartement.
Daar kom ik op het gekke idee waterdruppels te fotograferen, erg leuke bezigheid!

vrijdag 2 maart 2007

Camera

Gisteren m'n nieuwe camera gekocht een Canon 350D!!
Ook maar meteen een bescheiden lens erbij gekocht (70-300mm) van Tamron.
Tof ding maar moet er nog vreselijk veel mee oefenen.
Vanacht vertrek ik voor een weekje naar een nog onbekende locatie, een verrassing dus.
Vandaag op een melding van Grote pieper afgeweest maar de vogel niet kunnen vinden, wel de IJseend man en een Roodborsttapuit.
Tot over een week!!