woensdag 28 februari 2007

Hiaauw

Het blijft maar vervelend weer de laatste tijd... erg vervelend als je vakantie hebt kan ik melden.
Vanmiddag leek het er toch op dat het zou opklaren dus rond een uur of 12 op de fiets gesprongen en naar de Huizerpier gereden.
Langs de Aardjesberg fourageert een clubje mezen waarin zich 1 Kuifmees bevond.
Op de Aardjesberg hoef ik niet lang te zoeken naar Grote lijsters want deze vliegen op voor een hond en komen aardig langsvliegen, verderop zit een Gaai te babbelen.
Aan het eind van het Gebed zonder End (heeft dus klaarblijkelijk wél een end!) een roepende Groene specht.
Terwijl ik het refrein van Jamiroquai's Corner of the Earth neurie rijd ik de parkeerplaats voor de Huizerpier op, 'nogal winderig' merk ik op en er zit niks op die eilanden!!
Vanuit de luwte van een container is de Roodhalsfuut snel gevonden, het beest is ondertussen al bijna in zomerkleed en is eigenlijk best tam, wel is het lastig zoeken op het water als je digiscoopt...
Toch ben ik blij met onderstaand plaatje en weetje wat? Hij is bijna full-frame!!


Als ik de aanwezige eendjes aan het checken ben hoor ik plotseling een van de prachtigste (meeuwen) geluiden die ik ken, een nasaal 'hiaauw'.
Vogelaars zullen met deze beschrijving wel weten welke soort ik bedoel zo niet dan staat
hier:
http://www.soortenbank.nl/BIS/qtmovie.php?pagetitle=Larus%20melanocephalus%20zang/roep&thisurl=vogels/pictures/LARUS_MELANOCEPHALUS_SONG.MOV&width=400&height=200

het geluid en als je het dan nog niet weet mag je jezelf als vogelaar voor de kop gaan slaan ;-)
Het was dus een Zwartkopmeeuw, 2 om precies te zijn, ze hingen luid roepend boven het 1e eiland van de Huizerpier.
Met die diep zwarte koppen en volledig witte vleugels zijn het voor mij de mooiste meeuwen die ik, tot nu toe, heb gezien.
Ik zeg tot nu toe aangezien er een nog fraaiere soort bestaat die ik helaas nog niet heb mogen zien, Vorkstaartmeeuw. Deze heeft een leigrijze kopkap en een geel met zwart snaveltje, maar eigenlijk zijn gewoon alle meeuwen prachtig!
Bijvoorbeeld Pontische meeuwen met die kraaloogjes en smetteloze witte koppen van ze, of Dwergmeeuwen met die gitzwarte ondervleugels, maar nu draaf ik door ;-)
Waar waren we? owjah, meeuwen.
De Zwartkopmeeuwen leken te landen vóór het eiland in een klein clubje Kokmeeuwen dus ik begon mijn digiscope combi in elkaar te schroeven, echter, de vogels vlogen verder weg en begonnen te cirkelen boven het eiland.
Aangezien ik toch een foto wilde maar een foto gemaakt in de vlucht, voor de niet-digiscopers onder ons: Dit is niet te doen! Je moet 1500mm richten op een vogel die sneller beweegt dan jij en het hele geval dan ook nog eens stil houden (oké je hebt een statief maar deze werkt echter alleen als je alles vastzet, wat dan weer inhoud dat je niet kan bewegen).
De vogels cirkelden hoger en hoger en ik verloor ze uit beeld.
Nu pas zag ik een gigantische groep met meeuwen achter het 1e eiland zitten, ik begon ze af te zoeken en prompt landen de 2 Zwartkopmeeuwen in m'n beeld, ze zijn echter erg vliegerig en het is te ver weg voor een foto.
Terwijl ik deze 2 beauties aan het bekijken ben hoor ik ze weer roepen, maar het geluid kwam van zo dichtbij dat ze op m'n telescoop leken te staan. Als ik op kijk zie ik een 3e Zwartkopmeeuw aankomen vliegen, deze is ook helemaal in adult zomerkleed en vliegt, luid roepend, vlak langs me!
De meeuw land achter het eiland en is daarna niet meer te zien.
Ik vind nog wel het vrouwtje IJseend en een paartje Middelste zaagbekken.
Snel ben ik even de pier opgelopen maar dit was niet bepaald leuk, ik woei bijna uit m'n 2e verschoning en behalve nog een Middelste zaagbek leverde het niets op.
Terug bij 'mijn' container zie ik dat een groot deel van de meeuwen een school vis heeft gevonden en hier fanatiek op aan het vissen is, ook 1 van de Zwartkopmeeuwen doet mee en ik kan een paar (slechte) plaatjes maken.

^de bovenste vogel

Het begon al wat later te worden en ik besloot nog even langs de Vesting grachten te gaan aangezien de Witoogeend al een tijd niet was gemeld.
Nog maar net weg van de Huizerpier hoor ik plotseling weer 2 Zwartkopmeeuwen, nu moeten ze toch echt ophouden hoor!
Langs het Gooimeer zingt nog niet echt veel, het voorjaar is hier dus nog niet echt ingetreden, 1 Heggenmus was aan het zingen maar dit doen ze al 2 maanden dus...
In Naarden Vesting zwemt geen Witoogeend, het beest zal dus wel weg zijn naar z'n 'overzomerings' gebieden.
Ik besluit even een snack te kopen bij de lokale Plus, als ik weer naar buiten kom vragen 3 kindertjes aan me: Heeft u plaatjes voor ons? Hmm, nee niet echt.
Het blijkt een of andere rage te zijn met voetbalplaatjes, lekker bezig die kinderen om het zo te vragen bij de deur. 10 meter verder zie ik een man staan met een album, een vrouw loopt hier opaf en ze beginnen die plaatjes te ruilen!! De man is hooguit 40 en de vrouw misschien net 30 maar What the *** volwassen mensen die PLAATJES gaan ruilen? Ik bedoel mijn hobby is ook niet alles maar heeft toch enigzins een diepgang, nog verbijsterd van dit voorval begin ik aan mijn Doritos.
Vlakvoor het Laegieskamp vliegt een IJsvogeltje voorbij. 'Die ga ik platen!' denk ik, maar het beest verdwijnt de hoek om en ik kan hem niet meer terugvinden.
In het Laegieskamp zelf zingen 2 Matkoppen en roept een Waterral.
Bij de Hockeyvelden liggen 4 Zwarte Kraaien te rollebollen, als ik met mijn verrekijker kijk zie ik dat 3 van de Kraaien de ander aan het pikken zijn! En het gaan er niet zachtzinnig aantoe!!
Na een minuutje ofzo staan ze allemaal op en lopen al fouragerend door, bizar.
Fietsend door de groengordel van de Hilversumse Meent zie ik Harry zitten in zijn fauteuil, ik stop, zwaai even, kijk vervolgens door de bomen naar de ganzen in de Ondermeent als ik Harry hoor roepen. Ik versta hem niet dus loop ik dichterbij, op nog geen 5 meter zegt hij opeens: Hé, jij bent Frank helemaal niet!
We praten wat over koetjes en Oehoe's en ik stap weer op de fiets richting Schaep en Burgh.
Verderop in de Groengordel drijven 2 paar Grote zaagbek.
Bij Scheap en Burgh was het paartje Casarca's snel gevonden, prachtige vogels zijn het, echt een verrijking van onze avifauna (i.t.t. die Nijlganzen maar dat is een ander verhaal).


Na deze uitgebreid gefotografeerd te hebben doorgefietst naar het Franse kamp waar ik helaas geen Taigaboomkruiper aantrof (smoesje: ik had te weinig tijd).
In het Spanderswoud fiets ik Ronald Sinoo tegen het lijf, de tekenaar van o.a Hupie en Korhaan (van ons clubblad), ook heeft hij mij mijn huidige telescoop geschonken, een gulle gift waar ik hem nog steeds dankbaar voor ben.
Gezellig met hem gepraat over de Blauwstaart en tv alvorens naar huis te fietsen.

zondag 25 februari 2007

Tuin

Hmmm.... regen, regen en nog eens regen, niet echt weer om naar buiten te gaan maar aangezien ik toch niets te doen had maar de vogels in de tuin gaan schetsen.
Het begon bij een Turkse tortel die aardig meewerkte, ik doe er meestal erg lang over een goede tekening te maken maar nu ging het toch aardig snel.
Na uurtje de aanwezige soorten te hebben bekeken (alleen de tortel stond maar op papier) zag ik plots een bruin vogeltje bewegen ergens rechts achterin in de tuin van de buren.
'Hé wat leuk', dacht ik, 'een mus', eenmaal de kijker erop moest ik deze determinatie toch aardig bijschaven want wat was dit nou weer? Het beest zat met z'n kont naar me toe en de meest rare determinaties vlogen door m'n hoofd: Alpengierzwaluw, Lammergier, Audouins meeuw maar het was alleen maar een Zwartkop vrouw, kon overigens nog wel dit plaatje maken.

vrijdag 23 februari 2007

Feestje!

Hulde! Vandaag voor het eerst gehoord dat wel degelijk iemand mijn blog bezoekt! Die clicks komen dus niet alléén van mij! 1 Hoeratje dus voor jezelf!

Had eigenlijk afgesproken met Jan om naar de Cetti's zanger te gaan die een paar dagen eerder ontdekt was langs de Oostvaardersdijk t.h.v de Lepelaarsplassen maar toen ik vanochtend naar mijn mobiel keek en nog steeds geen icoontje zag knipperen me weer in bed gestort.
Terwijl ik was slaperig naar een steeds lichter wordende kamer kijk voel ik opeens getril bij mijn hoofd, de telefoon... Direct verspringt mijn gezicht van slaperig naar klaarwakker en begin ik tegen een Jan Bos te praten, hij zegt dat hij weinig tijd heeft om te praten en ik vang nog net een: 9:30..... Conny...... op voordat hij wegklikt.
In de kleren geschoten en vaderlief maar eens zoet aangekeken of hij mijn boterhammetjes in elkaar wilde flansen.
Bij Conny laten we haar verrekijker staan en gaan vervolgens richting Flevoland.
Snel even de Pampushaven gecheckt voor Sneeuwgorzen maar helaas, wel een leuke Rouwkwikstaart.
De stop bij de plek van de Cetti's zanger zou ik het liefst overslaan maar hoort er helaas bij anders verliezen we de chronologie van dit verhaaltje.
Pim Julsing vertelde ons bij een inhammetje langs de dijk (terwijl achter ons 5 Grote zaagbekken en een Nonnetje zwommen) dat hijzelf de Cetti's nog niet had gehoord maar dat hij vanochtend wel gehoord zou zijn dat bood dus perspectieven maar niks bleek minder waar het beest hield z'n snaveldelen stijf op elkaar geklemd en zelfs de aankomst van Ruud v. Beusekom mocht niet baten... Het goede nieuws was wel dat ik hier hoorde dat ikzelf niet de enige was die naar mijn blog keek!! Hierop kon ik wel even teren.
We wilden graag nog even kijken of de Zeearenden thuis waren, helaas gaven zij geen acte en presence, wel aanwezig: Blauwe- en Bruine kiekendief, Grote zilverreigers (16!) en een groot aantal Watersnippen. Allen langs de Oostvaardersdijk.

In het Bovenwater zwommen 6 Rosse Stekelstaarten en een zeer bont gekleurde Geoorde fuut. ^Rosse Stekelstaart woerd

Even verder de Knardijk op vloog een Havik over.
Na oneindig keer de eenden voor Hut de Kluut te hebben afgekeken liep ik naar Conny en Jan die in het bezoekerscentrum een kopje koffie aan het nuttigen waren, zij vertelden mij dat de Witoogeend vlak voor de hut lag! Had ik hem dan nog niet gezien? Nee, blijkbaar niet.
De hele groep met Tafeleenden (waar hij tussen lag) was niet te zien vanuit de Kluut maar na een tijdje wachten kwamen ze plots te voorschijn vergezeld door het oosterse eendje.
Ik schoot een paar plaatjes en hoorde ergens links van mij de digitale motordrive ratelen, nog een weekje wachten en ik heb er hopenlijk ook zo een (en dan nog 134 weekjes wachten en ik heb een 500mm). ^Witoogeend, doezelend in de middagzon

Voor de hut dreven ook een paar Nonnetjes op betrekkelijk korte afstand, helaas was het licht bijzonder *ahum* vervelend. ^Nonnetjes

De Praamweg leverde geen Ruigpoot op (wat is dat toch met Jan en Ruigpoten?) wel een overvliegende Ooievaar hier, ook leuk.
Bij de Kleine praambult was het wonderlijk genoeg niet dringen met welgeteld 0 andere vogelaars, een mazzeltje dus.
We turfden hier o.a Bontbekplevier en enkele 1ooen Goudplevieren.
Bij de Grote praambult was het bijna even 'saai' maar 2 Witgatjes brachten de sfeer toch naar een hoger niveau.
Vervolgens tussen de Toendrarietganzen langs de Ibisweg een Kleine Rietgans, hier zagen we ook een zéér lichte Blauwe kiekendief, Jan had deze al eerder deze week gezien maar echter zo kort dat het hem deed twijfelen of het geen Steppe was! Deze konden we dus nu wel afstrepen (veel te grote zwarte toppen).
Even dubben, wel of niet nog een keer de Cetti's doen? Doe maar niet, het begint te regenen... Pallas' dan maar.
Per abuis rijden we de hele verkeerde kant op en komen zelfs nog in een file te staan!
Na wat heen en weer gevraag bij de mensen in Kattenbroek (wijk van Amersfoort) toch eindelijk het Bastion gevonden, het schijnt een niet algemeen bekende naam daar te zijn terwijl het een redelijk grote straat is.
Als ik de tuinen zie die we moeten afzoeken beging ik de moed te verliezen, dit is toch onmogelijk! Je kan nauwelijks de achterdeur zien laat staan een vogeltje van pakweg 9 cm!
Gelukkig houdt Jan de moed er wel in en pept mij een beetje op, als ik besef dat er nog een ander (lees: beter) deel van de straat is leef ik een beetje op. Die kant levert echter nog minder op dan de vorige, maar als ik terug loop naar het begin van de straat hoor ik plots een vreemd piepje. Klinkt een beetje Bladkoning-achtig het is echter maar eenmalig.
Richard Pieterson komt eraan gelopen, ook hij baalt van de slecht berijkbaarheid van 'Het Bastion', maar vrijwel tegelijk zeggen Richard en ik: Daar zittie! Het beest zit doodleuk in de tuin waar ik al een uur naast stond, verdorie!
Het komende uur laat het beest zich geweldig bekijken van zeer nabij en ook vaak open en bloot, alle kenmerken (inlcuis roep) worden genoteerd.
Nadat we ons volgegeten hebben aan deze Pallas' koek willen we vertrekken als er een vogelaar in volledig werk ornaat stopt, we willen deze man zijn welverdiende koffie pauze wel helpen beter te besteden dus besluiten we nog even te blijven, de Pallas' is echter even zoek maar terwijl ik de stront tussen mijn zolen vandaan aan het peuteren ben hoor ik een rinkeltje: Pestvogels denk/brom ik, en dan nog een keer (nu iets harder): Pestvogels! Een groep van 11 vliegt laag over de huizen langs ons heen en zijn helaas snel weer verdwenen maar toch, wéér Pestvogels!
Op de terugweg naar huis nog even langs de Kuifleeuweriken gegaan, na even zoeken vond ik eerst 1 beest (de gehandicapte) maar later liet de normale zich ook even zien.

donderdag 22 februari 2007

Kwikstaarten2

Wilde me gaan bezig houden met de kwikstaarten slaapplaats aangezien het een steenworp van mijn huis af is.
Vandaag dus rond een uur of 17:00 erheen maar nog geen kwikstaart te bekennen.
Wel stond er een Kievit te suffen op 1 van de loopbruggetjes maar op het moment dat ik bijna klaar was met schetsen kwam er een of andere hansworst aangejogt die hem verjoeg, aangezien ik hem bijna af had maar bedacht dat ik nog enkele foto's had en ik de schets thuis af kon maken.*
Rond 17:40 begonnen de 1e kwikstaarten binnen te druppelen, ik besloot de aankomende groepjes te tellen wat aanvankelijk goed lukte maar al snel volgden er groepen van wel 20 á 30 kwikken die ik niet 1,2,3 kon tellen, gelukkig lukten het bij (op 1 na) alle groepen de exacte aantallen te bepalen.
Zo nu en dan had ik 1 seconde vrije tijd en kon ik de aangekomen groepjes checken voor Rouwkwikstaart, dit leverde uiteindelijk 4 individuen op! Het aantal zal ongetwijfeld hoger zijn als ik de kennis van jonge vogels onder de knie had...
Uiteindelijk werd het te donker en bleef mijn aantal steken op 141 kwikstaarten!
Gister had ik geschat dat er ca. 120 waren, redelijk accuraat dus!

*met mijn stomme kop heb ik zojuist alle foto's gedelete waaronder een hele coole van een badende Merel in de achtertuin, ik baal dus!

woensdag 21 februari 2007

Kwikstaarten

Rond 16:00 kreeg ik plotseling de drang naar buiten te gaan en aangezien ik nog niet echt een leuk plaatje had van Roodborsttapuiten maar naar de nieuwe Natuurbrug gefietst aangezien hier al een tijdje een paartje zit.
Het mannetje was snel gevonden maar zat op ongelovelijk lelijk prikkeldraad maar gelukkig bood een langswandelend echtpaar uitkomst, ze joegen het beestje zelfs een beetje mijn kant op!
Onderstaande foto is niet geshopt het is de golfbaan erachter die zo'n prachtige egale achtergrond geeft!



Per toeval zag ik enkele kwikstaarten overvliegen en dacht gelijk aan de slaapplaats die vorig jaar in het zuidelijke deel van de Zanderij zat, direct erheen gefietst en er zat een behoorlijk grote groep.
Na een tijdje zoeken vond ik 2 mannetjes Rouwkwikstaart waarvan er 1 op dit plaatje staat (onderste vogel), die jonge beesten blijf ik lastig vinden...

zondag 18 februari 2007

Grŭn de Gekste!

Je kan geluk hebben, je kan mazzel hebben maar je kan ook gelukkige mazzel hebben! Zo vroeg mijn lieftallige vader vorige week of ik zin had om mee te gaan naar Groningen, hij moest daar werken en wellicht kon ik rondfietsen.
Ik had daar niet zo'n zin in maar toen kwam er opeens een Bruine Boszanger uit het niets opduiken niet al te ver van Groningen, doen dus!
Fiets achterop de auto en karren maar, onderweg zag ik 1 iemand staan op Telpost Kamperhoek 's avonds blijken ze niet veel bijzonders te hebben.
Na wat Roeken hier en daar langs de weg word ik bij een of ander gehucht genaamd Peizermade eruit gezet en mag ik gaan fietsen.

Het eerste doel is natuurlijk de lang aanwezige Vale Braamsluiper die al tijden de gemoederen bezig houdt en die nu toch eindelijk tot ssp. Halimodendri is gebombadeerd.
Deze was snel gevonden en liet zich uiterst fraai bekijken, na enige tijd voegden zich nog 2 vogelaars bij mij en konden we samen genieten van dit grappige beestje.
Hulde overigens aan diegene die ooit de aandacht hier op heeft gevestigd (Ronald dus!)!


Ik raak aan de praat met een Nederlandse Noor die verteld dat de Bruine Boszanger nog steeds aanwezig is bij het Gemaal Electra, mazzeltje dus!
Ik maak plannen om te vertrekken als deze zelfde Noor voorsteld mij een lift te geven, de fiets lijkt geen probleem te zijn en ik neem dit gulle aanbod met beide handen aan!
Na enig voorzichtig duwen lukt het ons de fiets in de auto te krijgen en off we go!
Na lekker gepraat te hebben over ditjes en datjes en zeldzame soorten (vogelaars praat dus!!) komen we aan bij het Gemaal, ik bedank mijn nieuwe vriend en we wisselen email adressen uit.
Mijn target gebied blijkt een soort van camping te zijn met Stacaravans en een zwembad.
Er zijn meer mensen aan het zoeken maar niemand heeft het beest nog gezien, ik besluit bosjes te gaan kloppen en nu blijkt dat Winterkoningen ook best een oogstreep kunnen hebben! Paar keer vals alarm dus.
Als op een gegeven moment 3 mensen dwars door de bosjes gaan lopen vind ik het te druk worden en ga aan de andere kant van het terrein zoeken, ook dit levert niks op.
Als de 3 vogelaars weg zijn hoor ik ze nog net zeggen: 'Dat bosje daar in de NW-hoek, die is het beste'.
Ik loop samen met een vogelaar hierheen en vrijwel direct begint de Bruine boszanger voor ons neus te roepen!


Het beestje jaagt ons de halve camping over maar ik slaag er toch in enkele 'bewijs' plaatjes te schieten, als de vogel hoog weg vliegt zijn we hem een half uur kwijt.
Gelukkig vind ik hem daarna terug in de tuin van huis 1a, het beestje roept vrij vaak en is dan goed op te sporen.
Na nog zo'n 1.5 uur en enkele échte 'bewijs' plaatjes besluit ik m'n biezen te pakken en terug naar Groningen te fietsen.
Ik fotografeer de Braamsluiper nog even een keertje en vertrek dan naar de afgesproken ontmoetings plek.
Vlakbij de ontmoetingsplek hoor ik plotseling een wel erg bekend geluid, PESTVOGELS! 9 stuks zitten boven in een top en vliegen na nog geen halve minuut alweer weg, balen dus maar wel even goed kunnen zien!
Behalve wat Roeken op de terugreis niks leuks meer.

M'n 1e keer in Groningen (stad) en dan meteen zo'n ontvangst! Hier ga ik vaker terug komen!

zaterdag 17 februari 2007

Oei, dat was leuk!


De titel zegt het al, het was leuk vandaag, maar daarmee is ook nog niet alles gezegt want het was niet alleen leuk maar ook heel gezellig!
Samen met Martijn en Diederik naar IJmuiden gegaan.
De dag begon iig goed met een overvliegende Geelpootmeeuw aan het begin van de Zuidpier, dankzij de info die ik een paar weken terug kreeg van Ruud was het beestje redelijk eenvoudig op naam te brengen (in de vlucht).
Na wat plaatjes te hebben geschoten van een paartje Eiders en een Oeverpieper naar het einde van de pier gelopen.
Vaak moesten we even stoppen omdat er weer wat 'net wat tammere Steenlopers dan daarnet' opdoken, ook keken we naar de vissen die werden gevangen (Kabeljauw en Wijting).

Langs de pier liepen overal Steenlopers, zo nu en dan vergezeld door Paarse strandlopers.
Ook deze tamme Zilvermeeuw was aanwezig, het beest trok zich niks van ons aan totdat we iets te dichtbij kwamen.




^Helaas voor alle dames wilde Martijn onherkenbaar op de foto ;-)

Er zwemmen ook wat Bruinvissen rondom de pier.
Op een gegeven moment waren er ook enkele Drieteenstrandlopertjes aanwezig die natuurlijk direct vereeuwigt werden.
Ik fotografeerde dit clubje en kwam er pas thuis achter dat er 3 verschillende soorten op staan!
^vlnr. Paarse Strand-, Drieteenstrand- en Steenloper!

Vlak bij het end van de pier ontwaarde ik een juveniele Drieteenmeeuw zittend tussen de Zilvermeeuwen, direct zetten we de scope's op en nadat Martijn wat plaatjes had geschoten liepen Diederik en ik wat dichterbij, het beest bleek vrij schuw en vloog vroeg op maar kwam fraai langsvliegen!!
Zelf was ik zeer verbaasd bij het zien van het resultaat!

Aan het end van de pier zetten we de telescopen op en beginnen te turen over zee, al snel blijkt er niks te vliegen maar Martijn ontdekt nog wel een Roodkeelduiker t.p, die zich erg mooi laat zien.
Een Paarse strandloper op de blokken aan het eind van de pier blijkt niet bang voor mensen en we kunnen hem op ca. 4 meter benaderen, erg leuk beestje.


Na een poos zien we plotseling 2 vrijwel handtamme Steenlopers rondhobbelen naast de vuurtoren, als ik ze even heb bestudeert en ze om de hoek verdwenen zijn ga ik midden in het fourageergebied zitten.
Na niet al te lange tijd komen ze terug en fourageren rustig ondanks dat ik op ca. 2meter zit!
Bijzonder gave ervaring moet ik zeggen ze lijken geen erg te hebben dat ik er ook nog zit want 1 van hen komt op minder dan 1m fourageren, jammer dat m'n camera dat niet aankon maar het moment staat in m'n geheugen ingeprent.



We besluiten terug te lopen aangezien er geen drol vliegt op zee.
Na wat minder tussenstoppen en een Bot (= vis) komen we terug bij het vuurtorentje aan het begin van de pier hier verteld een echtpaar mij dat er 4 Sneeuwgorzen fourageren in de duinenrand ten zuiden van de pier, direct pik ik ze op en na Diederik en Martijn gewaarschuwd te hebben gaan we erop af.
Na een paar keer heen en weer gelopen te zijn weten we (ik?) toch een aantal aardige plaatjes te maken, ook 1x in de vlucht!


Aan de overkant (Noordpier) zwemt nog een Middelste zaagbek en in de Marina Haven een Dodaars.
Eigenlijk wilden we de Pallas' Boszanger van Driehuis nog doen maar eigenlijk wisten we niet goed waar die zich bevond, toch maar gegaan en nadat de vogellijn hadden gebeld de plek direct gevonden.
Er bleken 2 plekjes te zijn waar die zou kunnen zitten het beestje was echter even zoek en de aanwezige vogelaars waren ook niet echt hard aan het zoeken, aangezien op de noordelijke plek redelijk goed gekeken werd maar naar de zuidelijke plek gelopen.
Op het moment dat ik halverwege de 2 plekken ben (ca. 100m) vind iemand hem op de zuidelijke plek terug! Wat een mazzel.
Het beestje heeel kort gezien en niet echt wat je zegt: 'Yeah!'.
Het pietje vloog snel naar wat Grove Dennen waar hij zich zo nu en dan erg fraai liet bekijken.
Enkele mensen slaagden erin wat plaatjes te maken maar verder dan 2 mislukte bewijsplaatjes kwam ik niet.
Het felgele stuitje was schitterend te zien alsmede de fraaie oogstreep, vleugelstreep en kruinstreep oftewel: Een perfecte Pallas'!
Ook deze Koperwiek was aanwezig.

Oké, op naar The Main Target Of Today, nou, eigenlijk niet helemaal... we wilden de Blauwstaart wel doen als we nog tijd hadden én dat hadden we dus!
Na een voorspoedige weg en 2 Zwarte zwanen (Haarlem) kwamen we dan aan in Zandvoort.
Plek uiteraard snel gevonden alleen leken er geen vogelaars te zijn!?! dat kan toch niet? Het kon idd ook niet want ze zaten met z'n allen goed verscholen tussen de duindoorns.
Ik kwam precies op tijd aan en kon een goed plekje vergaren naast Martijn de Jonge (http://www.martijndejonge.nl/), even later kwam er een gezinnetje aan dat redelijk luidruchtig praatte.

Martijn ontwaarde de Blauwstaart achter ons! Na een snel plaatje vloog het beestje rond ons en landde bij het 'circus/podium' (zo word het nu genoemd dankzij de platgetrapte plantjes e.d eromheen) m'n handen trilden en ik begon te zweten! Het beestje zat op nog geen 3 meter voor m'n neus open en bloot!! Geweldig!



Steeds werd het schitterend vogeltje weggejaagd door een hyperactieve Roodborst.
Gelukkig kwam de Blauwstaart na een poosje wel weer terug.
Na X aantal uur maar op huis aan gegaan maar niet voordat we dit creatuur tegenkwamen in Zandvoort:


Ben z'n naam ff kwijt,
Weet het weer! Jaap Jongbloed, de arme man schrok zich het apelazerus toen er plotseling een auto met 2 klikkende camera's voorbijreed ;-)

zondag 11 februari 2007

Speurtocht

Na gister de Taigaboomkruiper die Hans had ontdekt op het Franse kamp op 10 minuutjes gemist te hebben besloot ik, zodra het droog werd, vandaag een zoekpoging te ondernemen.
Ergens begin de middag werd het eindelijk droog en sprong ik op de fiets.
Nergens op lettend direct naar de bewuste plek toegereden, na een half uurtje op de oude plek te hebben gestaan besloot ik dat het tijd werd de omgeving door te spitten (so far: 1 Grote bonte specht).
Na enig speuren kwam ik een groep Staartmezen tegen die keurig af werd gezocht op witkoppige exemplaren, helaas, niet deze keer dus.
Na 1.5 uur ofzo kwam ik weer terug op de originele plek waar ik besloot nog een half uur te blijven.
In de verte kondigde zich een vrij grote groep zangertjes aan door luid roepend mijn kant op te komen.
Merendeel van deze groep bestond uit Glanskoppen en direct vielen enkele Boomkruipers op.
Elke Boomkruiper werd onderworpen aan een onderzoek en al bij de 3e boomkruiper was het raak!
Het beestje fourageerde lager dan de rest en als het ongeveer 2 á 3 meter hoog zat vloog het alweer naar een volgende boom.
Met de kijker vielen meteen de witte buik en oogstreep op.
Ik raakte lichtelijk in paniek en begon m'n scope op te zetten.
Dit ging sneller dan verwacht en ik kon het desbetreffende beestje nu beter bekijken waarbij ik ook de andere kenmerken kon checken (verspringing in de handpenvlek, lange achterteennagel en brede witte oogstreep).
Terwijl ik deze kenmerken checkte riep het beestje ook enkele malen wat de determinatie op Taigaboomkruiper natuurlijk afmaakte.

In Zweden heb ik op Taigaboomkruipers geoefend ik hoopte ze zo beter te kunnen herkennen in Nederland, dit blijkt wel te kloppen alhoewel ik bijna te snel er van uitging dat dit een Taiga was.
M'n pogingen het beestje te fotograferen wilde niet echt lukken helaas.
Al met al het beestje een kleine 20 minuten kunnen bekijken.

^Nog een plaatje van een gewone Boomkruiper

^en een Merel

^deze 2 Grote lijsters waren druk aan het baltsen bij De Snip, erg grappig geluid maakte het mannentje

Gooise maandvoorspelling

Februari is meestal een rustige maand voor het Gooi, soms met enkele leuke regio soorten maar echte klappers kunnen we in de deze maand niet verwachten.

Op 28 Februari 2005 vliegt er een Rode wouw over de Hilversumse meent, ook in 2006 worden er Rode wouwen gezien namelijk bij Muiderberg en Hilversum.
Goed opletten op de Huizerpier rond deze tijd loont toch altijd wel, de IJseend(en) en de Eider zullen met enige inspanning eruit te halen zijn en in 2006 hadden we aan het begin van de maand ook een Kanoet, een claim van een IJsduiker is iets om voor op te letten.
Ruigpootbuizerden zijn lang niet meer zo algemeen in de winter in Nederland, het is dan ook een mazzeltje om er een tegen te komen in het Gooi, dit gebeurde vorig jaar 7 Februari in de Heintjesrak en Broekerpolder.
Bij zee-eenden moet je niet hopen op een mooi uitgekleurd mannetje, vrijwel altijd zijn het de saaier gekleurde maar eigenlijk niet minder mooie vrouwtjes. Dit gold echter niet voor de vogel die 1 middagje t.p was op de Spartelvijver op de 9e, het adulte mannetje liet zich werkelijkwaar magistraal bekijken op zeer geringe afstand, slechts enkele toegesnelde regio vogelaars konden het beest voor het donker intikken, bij de zoektocht de dag erna werd wel nog een Roodhalsfuut gevonden. Ook was er een Roodhalsfuut te zien op de Spiegelplas vanaf 'De Goog'.
De 1e zomergasten werden waargenomen op: 12 Februari: Bruine kiekendief en op de 18e: Lepelaar en Grutto, deze laatste werden gezien in de Bovenmeent en Eempolders.

woensdag 7 februari 2007

Maandvoorspelling?

Even een nieuwe traditie voor deze schamele site in het leven roepen, een Maandvoorspelling (soort van..)

Pestvogels en Witstuitbarmsijzen voerde het hoogste woord in Februari 2006, ook leuk waren: Roodbuikwaterspreeuw (Hamert, Li), Grote Tafeleend (NH-Duinreservaat), Vale Braamsluiper (Leiden+Groningen), Roze spreeuw (Wassenaar), Ringsnavelmeeuw (Tiel), Huiskraaien (Hoek v. Holland).
Voor al deze soorten kreeg je ruim de tijd ze te twitchen.
Op de 4e werd een Amerikaanse smient ontdekt bij Alphen a/d Rijn, ook werdt er een Am. smient gezien in de Wanteskuup, Zl op de 6e.
Ross' ganzen werde opgemerkt in de Scherpenisse polder Zl op de 6e en in het Oude land van Strijen Zh op de 7e.
Een Groenlandse kolgans op de 12e in het Hunzedal Dr was een erg goede soort voor Drenthe.
Een Brilzee-eend op de 16e op de Noordzee t.h.v de Brouwersdam was niet voor iedereen weggelegd.
De Middelste jager die op de 19e de Zuidpier van IJmuiden onveilig maakte was vreemd te noemen.
De hele maand was een Kleine Burgemeester aanwezig bij het Zuiderhavenhoofd van Scheveningen, zo nu en dan vergezeld voor een Grote Burrie.
Februari bracht in voorgaande jaren ook al leuke soorten als: Kumliens meeuw, Provençaalse grasmus, Hutchins' canadese gans en Bronskopeend.

In Engeland zat laatst een Pacific diver (Pacifische parelduiker).
http://www.kitday-uk.com/pacific_diver.html <-- hier staan enkele (fraaie) plaatjes van het beest, let vooral op de zgn. 'chinstrap', één van de kenmerken die hem van de normale Parelduiker onderscheid.
Voorderest in de WP: Oosterse tortel in Zweden, Grote franjepoot in Frankrijk ook leuk zijn een Zwartkeellijster in Denemarken en een Roodborstlijster in Engeland.
Nu wij weer....

dinsdag 6 februari 2007

Schetsjes

Bladkoning
Breedbekstrandloper
Dwerggans + Kolgans

Na het zien van die schitterende schetsen en schilderingen van Martí Rodríguez kreeg ik bijna een minderwaardigheidscomplex, zou me niks verbazen als er in de toekomst een boek komt: 'Common birds of Europe, author: Martí Rodríguez'.
Wellicht iets te overdreven maar mijn standpunt is nu iig wel duidelijk dat deze jongen 'het' heeft!
Hierbij dus een paar beloofde schetsjes, deze zijn echter letterlijk van Digiscooppix.nl geplukt aangezien mijn eigen computer hem de laatste tijd vreselijk flipt.
Mogelijk komen er binnenkort enkele schetsen van bijv. Mongoolse pieper (bagger schets maar toch mijn enige registratie materiaal) en Blauwstaart (na de waarneming gemaakt vanwege diverse rondrennende twitchers).

Ohjah, er zit een Pallas' Boszanger in Amersfoort rond de straten: Bastion, De Kazematten en Bedekte weg.
Dat #$@&&^* beest van een Mongoolse pieper word ook weer waargenomen.
Ergens boven Groningen (Niehove) word steeds een Bruine boszanger gepiept (Brubo.... vind het nog steeds een erg vreemde afkorting...)

Behalve de normale diertjes langs de Huizerpier werd er niks bijzonders gemeld behalve dan een (schijnbaar) constant aanwezige Kleine zilverreiger in de Nieuw Keverdijkse polder (langs het spoor) en 5 Drieteenstrandloper langsvliegend bij het Eemmeer.

zondag 4 februari 2007

Roeken Festijn


Roeken, ik heb iets met ze.
Ze zijn mooier dan Zwarte kraaien (die schurftige kop doet 't 'm) en hebben bovendien een grappig geluid.
Vandaag kwam ik een hele buts tegen ergens bij Vleuten en nu zul je denken: Vleuten? What the *** is he doing there? Ik wilde die Mongoolse pieper beter zien en ben daarom op de fiets gesprongen en erheen gecrossed.
De heenweg viel wel mee en de terug weg was ook zo gedaan, maar zo vlak achter elkaar ging niet helemaal goed.
Het komt er in ieder geval op neer dat ik de Mongoolse pieper niet heb gezien.
Er waren diverse mensen aan het zoeken maar dat wilde niet baten en toen Arnoud v/d Berg aankwam en zij: Hebben ze het gras gemaaid?? Ben ik maar weggegaan.
Even nog over die Roeken.
Ik fietste langs de Dorpsstraat van Vleuten toen er een fraai klein kerkje opdook, er vlogen een aantal Kauwtjes over en het zonnetje scheen er bovenop, al met al een fraai plaatje.
Tóch fietste ik door zonder 1 foto te maken en dacht plotseling: Wat heeft die Kraai nou in z'n snavel? Verdomd! Het is een Roek!
Zachtjes teruggereden en een paar plaatjes geschoten waarvan onderstaande de beste was.



Vraag me overigens niet waarom ik dat kerkje niet gefotografeerd heb, ik ben het vergeten...

Terug fietsend van een bedroevende weder ontmoeting met de Breevelder Natuurplas begin ik honger te krijgen, als ik een restaurantje zie kijk ik even naar de menu kaart, deze is echter leeggeveegd.
Als ik langs de ramen rijd van het restaurant denk ik: Hey, ik ken die vrouw. Verdomd, dat is de vriendin van Michel! En jawel hoor, Michel zit er tegenover en begint druk te zwaaien als hij mij ook opmerkt.
Michel is vogelfotograaf en heeft zijn eigen site, check de links -->
Op de heenweg fotografeerde ik overigens deze Zanglijster:




En deze 2 Bosuilen:



Vlakbij Tienhoven zit een boer die waterwild houd, ik reed hier langs en zag 2 Roodhalsganzen lopen.
Voor de lol even gestopt en wat plaatjes gemaakt, toch leuk als je gister een wilde hebt gezien alleen zaten deze op 15m, waren (zomogelijk) nog beweeglijker en maakte een kabaal van jewelste.


Even voor de duidelijkheid: DEZE ZIJN NIET WILD!




zaterdag 3 februari 2007

3 Februari 2007

Ik wilde nu eindelijk eens beter Wilde Zwanen fotograferen maar aangezien deze hier in de omgeving redelijk schaars zijn en nooit lekker dichtbij zitten deze droom maar laten varen en achter z'n kleinere broer aan gegaan.
En waar ga je dan kijken?? Natuurlijk, de Eempolders!
Op de heenweg had ik rond Knooppunt Eemnes 3 Ringmussen en 2 overvliegende Grote gele kwikstaarten.
De Eempolders liggen er geweldig bij, vol van rust en uitgestrekte weilanden alleen de schreeuw van een Blauwe reiger is te horen (en het gebulder van de A1).


Na kort wat plaatjes te hebben geschoten van de Kleine zwanen besluit ik richting Eembrugge te rijden om te kijken of de Steenuil thuis is.
Deze geeft echter geen acte de présence wel vliegt hier vlakbij een Sperwer de lucht in en staat een bijzonder fraaie Blauwe reiger voor zich uit te staren.
Al tijden ben ik op zoek naar een mooie Blauwe reiger in het zonnetje, elke keer als ik er een tegen kwam vloog het stomme beest vroegtijdig op.
Nu gelukkig niet en ik kon een plaatje maken waar ikzelf erg content mee ben!

Vervolgens maar de Buitenvaarten gecheckt, terwijl ik daar naartoe fiets vallen ineens 3 lange zwarte slierten aan de horizon mij op, het zijn ganzen!
3 errug grote groepen vliegen op uit Arkemheen en komen richting Eempolders!
Een klein deel van de groep ploft in Buitenvaart Zuid neer (merendeel ten oosten van de Eem) maar de rest vliegt gestaag door naar de Noordpolders, dat belooft veel goeds!
Snel Buitenvaart Noord gecheckt wat een Pontische meeuw opleverde.
Als ik de Zomerdijk oploop strekt zich een gigantisch tapuit van grijs-wit-bruin voor mij uit, helemaal goed!
Snel begin ik met scannen maar na de groep diverse malen te hebben doorgekeken zakte de moed mij in de schoenen.
Ik vermaakte me even met het fotograferen van deze Torenvalk.

Gelukkig kwam er een verlossend belletje van Bert.
Roodhalsgans, Eempolders.
Waar dan?
Langs de Zomerdijk in de Maatpolder.
Zomerdijk?!?! Daar sta ik nu!
Ey wacht, daar staat Hans!
Hans stond 300m verderop achter een rietkraag, snel Bert weggeklikt en Hans gebeld om te vragen of hij op me kon wachten en het beest in beeld wilde houden.
Binnen 5 minuten stond ik naast Hans die juist meldde dat het beest was gaan liggen en niet zichtbaar meer was, heb ik dat!
Hans en ik hebben beiden al Roodhalsgans in het Gooi, een overvliegend ex. in de Hilversumse Meent, maar toch is het altijd fraaier er een aan de grond te hebben.
Dit is behoorlijk zeldzaam in het Gooi aangezien t/m 1985 'slechts' 2 waarnemingen zijn gedaan ('75/'79) en de laatste jaren liggen die beesten ook niet echt voor het oprapen (exacte aantallen van de laatste jaren weet ik niet).
Na een spannend half uur met ondertussen wat vermaak van Oebele de hond vond Hans het beest plotseling terug een kleine 50m verder naar rechts.
Nu kon ik hem er snel uitpikken en bij tijd en wijle geweldig bekijken!
Vanwege de grote afstand geen super foto's.
Een filmpje van het beest hier: http://www.youtube.com/watch?v=Dq2Wu7z1ank


Hunkerend naar een zak chips reed ik snel richting de Huizerpier.
Deze in een record-tijd gechekt wat het vrouwtje IJseend, de Roodhalsfuut en de Eider opleverde.
Eindelijk een paar goede foto's van de Roodhalsfuut kunnen maken!
Roodhalsfuut
RoodhalsfuutIJseend vrouw
Ook dit Holenduifjes schoof eventjes aan.
Naar huis fietsend nog even het IJzeren veld meegepikt wat een Havik opleverde.

Sjoerd v. Wierst (ons aller vrind) ontdekte laatst een Rosse Franjepoot bij Den Helder, deze werd vandaag ook weer waargenomen.
De Mongoolse pieper word na enige dagen afwezigheid weer volop gemeld.
In Zeeland, nabij Serooskerke, word een Grote pieper waargenomen.
De Blauwstaart word geregeld gemeld bij Zandvoort hopenlijk word die nog veel langer gemeld aangezien ik er ook nog een keer heen wil! (Hoor een verzoek hier!!)
Er is eindelijk duidelijkheid over de Braamsluiper van Groningen, het betreft vrijwel zeker een holimodendri