zondag 14 oktober 2007

Masterclass Vogeltrek Schier

Via een vriendin op school (bedankt Suzanne!) kwam ik erachter dat er een Masterclass werd gehouden op Schiermonnikoog en dat het dan ook nog eens over Vogeltrek ging was natuurlijk de kers op de slagroom. Helaas, Helaas de masterclass bleek vol, dikke vette pech dus! Totdat een van de begeleiders me opbelde en vertelde dat er een paar uitvallers waren en ik werd van de reservelijst geplukt en kon dus tóch mee!!
Gelukkig hoefde ik geen treinkaartje te kopen en kon ik met mensen meerijden, onderweg was ik al aan het fantaseren over de vele zeevogels en Bladkoningen die ik misschien wel tegemoet reed en bovendien (niet in het minst) over de gezelligheid die ik er zou beleven. De class bestond uit 4 begeleiders (Bram, Willem, Charlotte en Matty) en 20 leerlingen, ik las in de brief dat er 16 dames en 4 heren meegingen, dolle pret dus! Toen we bij Lauwersoog aankwamen moest ik toch even achter m'n oren krabben, dat waren wel errug veel dames. Een van de begeleiders vertelde me dat 2 van de 4 jongens op het laatste moment hadden afgemeld en er waren 2 meisjes voor in de plaats gekomen, het werd dus almaar leuker. Hierbij stopt het ook nog eens niet want de laatst overgebleven jongen bleek een meisje te zijn (naam verkeerd begrepen). 19 dames + Christian op 1 kamer, wat een feest! ;-)
Terwijl we stonden te wachten op de boot zag ik een paar mensen snel hun kijker grijpen en naar de sluizen turen, ik liep naar buiten en boven de sluizen vloog een Zeearend! Dat begon al lekker. Het juveniele beest vloog op z'n dooie gemak richting Ameland/Schiermonnikoog. Vanaf de boot zagen we in de kwelders nog een Kleine Zilverreiger en enkele Drieteenstrandlopers.
Langs de dijk bij de Veerhaven waren een paar honderd Rotganzen aanwezig evenals een Oeverpieper en 2 Groenpootruiters. We sliepen in een huis bij Boer Talsma vlakbij de Eendenkooi.
's Avonds bespraken we onze antwoorden van de huiswerkopdracht en kregen we een introductie in het determineren van vogels (alsof ik dat nodig heb ;-) <-- arrogant hé, meen ik niet helemaal hoor), ook kozen we onze partner voor de opdracht: Houd een kleine presentatie over een soort of groep vogels. Samen met Maureen koos ik zaadetende vogels. Het inschrijven voor de excursie van de volgende dag schoot er een beetje bij in, groep A zou naar het ringstation gaan en daarna kort trektellen op de Bunker, groep B zou gaan zeetrektellen en daarna aanhaken bij groep A. Ik stond vrijwel constant in verbinding met Thijs en Teun (bedankt jongens!) waardoor ik al vrij snel doorhad dat het Vrijdag véél beter zou worden wat zeetrek betreft (NW 4/5 op Vrijdag tegen O 2/3 op Donderdag). De volgende dag bleek al snel dat ik wellicht met groep B mee moest, tegendraads als ik ben had ik hier helemaal geen zin in dus na een beetje 'flamen' en treuzelen was groep B al weg terwijl groep A nog stond te wachten. Het leek heel even mis te lopen toen er werd gezegd dat ze 2 extra leerlingen mee hadden, het bleek allemaal niet zo erg en we vertrokken naar de ringplaats. Het bleek die ochtend druk te zijn met rallen en het gros van de vogels die we zagen waren daarom ook Waterrallen, een nieuwe handsoort! Ook riep er zo nu en dan een Bladkoning rond de keet.

^Leo legt uit, Matty en Kees luisteren

^Waterral, juveniel

De uitleg van Leo en Kees was erg leerzaam en Willem en ik besloten 's avonds nog even terug te komen om de rallen kooien te bekijken.

'Dát is nou z'n rug!' (vlnr: Maureen, Willem (aanstormend vogeltalent), Matty, Leo)

Later zijn we naar de bunker gegaan. Vanaf de bunker heb je prima zicht over het gehele eiland. Hiervandaan hebben we een klein uurtje de trek in de gaten gehouden, klapper was ongetwijfeld de Grote pieper maar ook 4 Baardmannen, 2 Kruisbekken, 1 Blauwe kiekendief, 8 Eiders en 30 Zwarte Zee-eenden waren erg leuk.
Terwijl de rest koffie ging drinken ging ik snel even de Monnik en de Jachthaven checken. Op de Monnik was weinig te beleven en ik werd er ook boos aangekeken door de omwonenden, wellicht mag je er helemaal niet zonder toestemming komen. Had in het laatste rondje wél een Bladkoning tussen een paar Goudhaantjes, deze ook alleen maar gehoord. Voorderest was het erg rustig. De Jachthaven was afgeladen met vogels. De leukste soort was wel Strandleeuwerik, ik heb er al diverse keren een gezien maar nog nooit zittend, dit maal dus wel! Verder aanwezig: Noordse Stern 3, Tapuit 1, Kleine strandloper 2, Groenpootruiter 1, 1 Geelgors vloog druk roepend naar west.

^Strandleeuweriken

^Noordse Stern, juv.
^Noordse Stern, juv.




^Rotganzen en steltlopers tellen in de jachthaven.




De Westerplas was redelijk saai, wel hoorde ik hier een Beflijster roepen én bovendien heb ik hier mijn 1e bosje(s) ooit 'geklopt' een memorabel moment! Leuke trek van Kramsvogel en Koperwiek die net voor de schemer massaal op de wieken gingen richting Ameland.Samen met de onvermoeide Willem nog even naar IJsgorzen gezocht op het Westerstrand, we hoorde er uiteindelijk alleen maar eentje. Ook nog even langs het ringstation geweest en de rallenkooien bewondert, erg goede constructies!




^Kramsvogel




's Avonds de meest gave nacht ooit beleefd en niet alleen omdat ik met 19 dames op 1 kamer sliep maar die Sterrenhemel... wauw! Maarliefst 4 vallende sterren gezien, errugh gaaf!




Laatste dag alweer, tsjah dat krijg je met 3 daagjes hé!?
's Ochtends waren Willem en ik al vroeg te vinden bij de ringpost, we waren er immers uitgenodigd, we mochten de 2e ronde meemaken waarbij we 6 Zwartkoppen vingen. Even later reden we alweer naar zee, terwijl er een aantal mensen moesten pinnen hoorde Matty en ik een Bladkoning roepen midden in het dorp, vervolgens naar zee gefietst.
Zeetrek; een perfecte dag (wat mij betreft) voor zeetrek. Harde NNW wind dus op het strand veranderde ik even in een ''botte lul'' en had geen oog voor die schattige Zeehondjes, er waren immers nog 2 telescopen. Binnen no-time vloog een clubje Jan-van-Genten langs, daarvan blijken er nog een stuk of wat rond te vliegen, veelal vaak in groepjes van 4, totaal 52 ri. W en een stuk of 20 t.p. De eerste échte leuke soort laat niet lang op zich wachten, een pijlstormvogel spec. keild mijn beeld binnen, wát gaaf! Maar wat is het? Ik stoot Matty aan maar die kan hem niet vinden, balen dus. 2 Roodkeelduikers en een mannetje Grote zee-eend vliegen dichtbij langs. Dan plotseling, 2 pijlen in beeld, een stuk dichterbij dit keer. Zo goed en zo kwaad als het ging ze op naam gebracht, lastig hoor maar als je scope even niet trilde en er nét géén golf voor zat kon ik zo nu en dan zien dat de onderkant geheel wit was, Noordse Pijlstormvogels dus! Een nieuwe soort! Even later komt er bij de 1e 2 Noordse een 3e pijl, een Grauwe dit keer, leuk te vergelijken en nóg een nieuwe soort. Later volgen er nog 2, 1 Noordse (leuk dichtbij) en een Grauwe. Er vliegen in het uurtje dat we er zitten nog 7 pijlen voorbij waarvan ik de soort niet kon bepalen, ook 5 Noordse sterns (alle juv.) en 12 Zwarte Zee-eenden. Op de zandbank waar de Zeehonden liggen foerageren een stuk of 2000 Bontjes en een stuk of wat Drieteentjes ertussen.
We gaan terug naar de boerderij waar ik Marten tegenkom, een mede-JNM'r en oud vogelvriend, hij komt net van Ameland waar hij een Siberische strandloper had ontdekt.
We fietsen met z'n allen via de Oosterkwelder terug naar de veerhaven, een Blauwe kiekendief (wijfkleed) en een Slechtvalk zijn de leukste soorten. Vanaf de boot terug naar Lauwersoog zien we nog verschillende Zeehonden.

vrijdag 28 september 2007

Noordse stern




Foto's van een Noordse stern die ik gisteravond vond, volgens mij de eerste in het Gooi gemaakte foto's van deze soort!

woensdag 29 augustus 2007

Witvleugelstern

Af en toe wat determinatietief (niet echt een woord..) gezwets van mijn kant kan ook geen kwaad.
Laatst zag ik deze schitterende juveniele Witvleugelstern die zich geweldig liet fotograferen en ik dacht: Hmmm, misschien weten mijn bloggers het verschil niet. (Weinig kans als je het mij vraagt).

Op onderstaande foto wat zichtbare determinatie punten aangekaart:
1: Wat direct opvalt aan een (zittende) Witvleugelstern is zijn korte snavel, veel korter dan die van Zwarte stern (onderste).
2: Juveniele Witvleugels worden vaak gekenmerkt als 'smetteloos', dit komt omdat een groter deel van hun borst witter is dan bij Zwarte sterns, de kenmerkende zijborst-patch van Zwarte stern is bij (juveniele) Witvleugelsterns afwezig.
3: De mantel is vaak donkerder dan bij Zwarte stern maar dit is variabel en dus geen betrouwbaar kenmerk.
4: Op de kop is minder zwart aanwezig dan bij een Zwarte stern, wat weer bijdraagt aan de smetteloosheid (zie 2).

_-: Wat weinig mensen volgens mij weten is dat de lengte van de poten heel erg verschilt tussen Zwarte- en Witvleugelstern, Witvleugelsterns hebben in mij ogen absurt lange poten waarmee ze 'deftig' rondstappen, Zwarte sterns lijken deze stijl echter niet meester en lopen een beetje onhandig. Wellicht heeft de lengte iets te maken met de manier van broeden (de enige tijd wanneer ze écht aan land komen), Zwarte stern broed namelijk op kleine eilandjes en (meestal) op aangelegde vlotjes, terwijl Witvleugelsterns meer broeden in zompige, ondergelopen weilanden of ondiepe moerassen (er zijn bij beide uiteraard uitzonderingen).




De buitenste staartpennen van Witvleugelsterns zijn helder wit wat weer contrasteerd met het grijze middelste gedeelte, Zwarte sterns hebben een geheel grijze staart.
Ook de stuit is veel lichter dan bij Zwarte sterns, in de vlucht is dit een goed kenmerk.
Volgens mij hebben Witvleugelsterns ook een iets kortere staart maar bind me op dat kenmerk maar niet vast..

Niemand is perfect dus op dit artikel geld: Correct me if I'm wrong!!

zondag 26 augustus 2007

Lauwersmeer MB

Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat gepost heb, vandaag zal ik het proberen in te halen.
Allereerst te beginnen met dat ik natuurlijk héél erg blij ben met mijn overwinning van de Lauwersmeer Mysterybird!

zaterdag 25 augustus 2007

Schetsen

Omdat ik zo geïnspireerd word door Martí maar weer aan het schetsen geslagen, ik heb nog een lange weg te gaan om zijn niveau te halen maar hij is erg behulpzaam met allerlei tips & tricks.
Schetsen is lastig als je met meerdere mensen bent, de Kemphaan + 2 Zwarte ruiters is in het Lauwersmeer (Ezumakeeg) gemaakt terwijl er 3 andere mensen stonden te popelen om naar de Bantpolder te rijden, die druk is vaak lastig bij het schetsen dus 'don't blame me' wanneer de schetsen niet af zijn.

^Kemphaan & 2 Zwarte ruiters

^Lachmeeuw, eerlijkheid gebied te zeggen dat ik de koptekening vanaf foto's thuis heb 'ingekleurd'.

^Zwarte stern, nog zo'n geval van te vroeg weg, alhoewel ik de vorm toch redelijk geslaagd vind.

zondag 8 juli 2007

Fochtelooooooh-erveen

Pim Julsing had het puike plan om het Fochtelooerveen met een bezoekje te vereren, hij vroeg me om mee te gaan en wie ben ik dan om dat gulle aanbod af te slaan? Het oorspronkelijke plan was dat ik in de vroege ochtend naar Almere zou fietsen vanwaar we dan zouden vertrekken, aangezien Pim mij m'n nachtrust gunde kwam hij me gewoon ophalen (waarvoor dank!).

Het eerste deel van onze reis naar het Drenths/Friese Natuurgebied verliep zonnig en voorspoedig, toen we bijna bij de bewuste plek aankwamen viel er een wit gordijn over ons heen: mist. Pim had hier rekening mee gehouden en zo maakten we eerst een wandeling achter de info schuur van Natuurmonumenten langs de Fochtelooerveenweg. Het duurde niet lang of ik hoorde een Kwartelkoning roepen! Een nieuwe soort en dat rond 7 uur 's ochtends.
Kneuen waren in overvloed aanwezig, een Paapje zat op een paaltje, er zongen meerdere Geelgorzen en toen opeens, heel dichtbij, weer een Kwartelkoning! Snel met m'n camera een opname kunnen maken, die (al zeg ik het zelf) toch wel erg goed was.
(http://waarneming.nl/sound_details.php?id=504)

^'The horse whisperer'?

2e wandeling was ietsjes meer naar het zuiden, toen we even onderweg stopten hoorde we een Sijs overvliegen. Bij de wandeling vloog een zingend, jong mannetje Kruisbek over, een Reebok was aan het foerageren. Ik bemerkte even later een mannetje Grauwe Klauwier en Pim vond even later een vrouwtje, helaas lieten ze zich niet fotograferen. Putters foerageerde in de distels en 2 Paapjes (man + vrouw) waren ter plaatse.

Het einde van de wandeling leidde ons naar het échte Fochtelooerveen, we liepen er alvast een stukje doorheen. Wat een waanzinnig gebied zeg! Uitgestrekt, en oh zo veel te zien! Ik kom ogen tekort, maar toch zie ik op een of andere manier mijn eerste Koraaljuffer zitten! Een vrouwtje, maar er vliegen ook enkele mannetjes rond. Paapjes zie je blijkbaar overal hier en een Zwarte heidelibel vliegt langs.

^Koraaljuffer, man

Na heel even gekeken te hebben in de plaatselijke vogelhut aldaar rijden we door naar een van de meest vreemde (maar goede!) vogelhutten die ik in Nederland heb gezien. De toren die aan de rand van het Focht.veen staat is 18 meter hoog en kijkt uit op het uigestrekte veengebied.

^Uitkijktoren
Het Focht.veen is bekend om z'n broedpaar Kraanvogels dat hier zich in 2001 vestigde en sinds 2005 gezelschap heeft van een 2e paartje. Het duurde niet lang of ik had (met behulp van de schitterende Swarovski telescoop van m'n metgezel) een Kraanvogel in het vizier, het bleek het paartje met een jong te zijn.


Boven het veen foerageerde 8 Boomvalken, 3 Reeën kwamen zo nu en dan binnen het gezichtsveld en we hoorde een Groene specht en Wulp roepen.
Toen ik de Boomvalken nogmaals aan het tellen was in hoop dat er 1 bij was gekomen (of dat er 1 was veranderd in een Roodpootvalk) zag ik plotseling weer 2 Kraanvogels lopen, dit bleken niet dezelfde te zijn als het paartje met jong. Deze 2 liepen veel dichterbij en ik kon daarom ook een (matig) plaatje maken.

^Kraanvogel
^Uitzicht op het veen

Naast de uitkijktoren ging regelmatig een Witte kwikstaart in een boom zitten, met een telescoop of 60x vergroting is elke veer te tellen.



^Witte kwikstaart

Onderaan de toren vlogen nog enkele Koraaljuffers, een Zwarte heidelibel en 1 Venglazenmaker.
Bij een veldje waar we onderweg ook al waren gestopt vond ik een Blauwe Breedscheenjuffer, hier vlogen ook enkele Koevinkjes.
's Avonds kreeg ik een mailtje dat dit de 1e waarneming van Blauwe Breedscheenjuffer is in het Fochtelooerveen, toch leuk?
Bij de parkeerplaats vlogen enkele Platbuiken en een zeer fraaie Bruine vuurvlinder.


^Blauwe breedscheenjuffer, vrouw
^Bruine vuurvlinder
De volgende stop was Diependal bij het plaatsje Oranje, een plek waar Roodhalsfuten regelmatig tot broeden komen. Bij de parkeerplaats zongen 2 Geelgorzen en vloog een Blauwe glazenmaker.
Langs het weggetje naar de hut zaten vele Gele kwikstaarten.


^Gele kwikstaart, man

Alweer komt Drenthe met een bizarre hut, dit keer moet je niet omhoog maar juist de grond in, een 162 meter lange tunnel scheidt de vogelwereld met de mensenwereld. De tunnel was echter niet gemaakt voor een boom van een vent als mijzelf, ik moest constant mijn hoofd bukken.

^Tunnel
In de hut werden we warm onthaald door 2 totaal vreemde personen die even later de hut verlieten. Roodhalsfuut was makkelijk gevonden en we telden in totaal 4 vogels. Ook de andere futensoorten lieten van zich weten, 2 Geoorde fuut en 7 Dodaarzen zwommen rond, Pim vond nog een man Rosse stekelstaart.
Ik wilde graag een foto van een Roodhalsfuut en alhoewel ze ver zaten toch maar even geprobeerd, terwijl ik naar een plaats kijk waar zojuist een Roodhalsfuut achter een polletje is verdwenen komen er plotseling 2 zwanen m'n beeld in zwemmen, ze zwommen zo dat ik de snavels niet kon zien. Toen 1 van de zwanen z'n kop omlaag deed om waterplanten te eten bemerkte ik dat de onderkant van de snavel licht was terwijl dit bij Knobbelzwanen geheel donker is. Het duurde niet lang of ik zag de snavel van 1 van de vogels en wat denk je? Wilde zwanen! Ik wist dat er een broedpaar in de buurt zat (het enige van Nederland) maar had er niet op gehoopt ze te zien, een erg leuke soort voor Juli.

^Diependal, met aangegeven plek Wilde zwaan.

^Roodhalsfuut


Van een voorbijganger kregen we de tip iets verderop bij een kijkscherm te kijken. Geen slecht idee, we zagen minimaal 12 Geoorde futen, 2 Brilduikers (!) en 1 Roodhalsfuut, ook zongen er een aantal Geelgorzen en was een Koevinkje aan het fladderen.

Vervolgens vertrokken we huiswaarts (dacht ik), Pim had echter meer in petto en het duurde niet lang of we stonden langs de Vossemeerdijk naar 13 zuurstokjes te kijken waarvan er 3 uit Europa kwamen en 10 uit Chili (3 Europese Flamingo's en 10 Chileense), de Chileense zijn zeer waarschijnlijk ontsnapt maar de Europse zijn mogelijk van wilde afkomst.



^Europese flamingo's, resp. links en rechts

Zelfs toen was de koek nog niet op, Pim liet mij nog het gebied Harderbos zien waar wij 4 Dodaarzen en 1 IJsvogel zagen. Ook stopten we even bij het Harderbroek waar een vrouw Nonnetje (!) ronddobberde, 1 Witgat en 1 Bosruiter foerageerde en 2 Grote zilverreigers en 1 Lepelaar t.p waren.
Na een versnapering bij de lokale snackbar nog even bij de praambulten geweest. Bij de Kleine praambult waren meerdere Vossen aanwezig.

^Jonge Vossen

Bij de Grote praambult was een Koekoek en 4 Lepelaars te zien en een Grauwe kiekendief zat op z'n vertrouwde paaltje langs de Wulpweg.





zaterdag 23 juni 2007

Nachtbrakers

Deze avond samen met Martijn maar eens richting Tienhoven getogen om een Kwak proberen in te koppen. We deden het rustig aan en zagen plotseling een klein bolletje haar op de weg zitten, een muis, correcte, spitsmuis. Het beest was halftam en liep na enige tijd vrolijk op onze handen rond, erg leuk beestje.


^Spitsmuis, waarschijnlijk Waterspitsmuis

We besloten even te gaan zitten en te luisteren naar wat het riet ons te bieden had, na enige tijd begon er een Roerdomp te roepen, een Witgat was ter plaatse en wat Grote zillie's vlogen langs, het enige wat nog miste was een koud biertje en muziek van St. Germain, Jamiroquai ofzo.
Enfin, we besloten uiteindelijk door te fietsen en na een paart Zwarte sterns en 2 Lepelaars in de Tienhovense plassen was het alweer tijd om huiswaarts te keren.
De Roerdomp riep nog steeds in de Oostelijke Binnenpolder en we luisterden hier en daar wat voor Kleinst Waterhoenen.
Geheel onverwacht riep er dan ook daadwerkelijk een Kleinst Waterhoen, Martijn keek mij ietwat vragend aan maar nadat ik m'n duim opstak draaiden we allebei met een big-smile onze oren naar de richting van waaruit de vogel riep. Zo nu en dan klonk het geluid harder danwel zachter, eerst dacht ik dat dit kwam door de richting die vogel opriep (naar je toe en van je af) maar na enige tijd was het wel duidelijk dat het 2 exemplaren betrof!
De vogel die we als eerst hoorde riep van vrij dichtbij en het was voor ons aardig makkelijk er geluidsopnames van te maken (ik moet toegeven, die van Martijn zijn beter!).
Na een poosje begon de vogel die verder weg zat frequenter te roepen, hierop reageerde de vogel die dichtbij zat best fel op door ook fanatiek te gaan roepen én zich van ons te verwijderen.
Het leek op een gegeven moment wel alsof de beiden vogels naast elkaar in het weiland stonden en alsof ze om elkaar heen liepen. Dit deed me denken aan iets wat Hans v. O 2 jaar geleden zag, hij zag namelijk in de vroege ochtend 2 vogels door een weiland rennen, al roepend! Dit waren deze vogels waarschijnlijk ook aan het doen alleen wel 's nachts.
Even later stopte het geroep even, maar 1 van de vogels begon weer en behoorlijk fanatiek, de roep werd sterker en sterker en kwam snel dichterbij totdat..... het ons links passeerde! Het beest vloog! Bizar... 1 van de vogels vloog al roepend een rondje om ons heen waarbij hij zelfs boven de Oostelijke Binnenpolder vloog (Utreg's Grondgebied). Dit vreemde gedrag herhaalde zich later nog een keer, Martijn en ik stonden met open mond elkaar aan te gapen, 'what the heck was going on here?' Ik wist het iig niet.
Beduust maar voldaan vetrokken we huiswaarts.



Op seconde 13-14 is het beestje te horen, geen beeld helaas want het was natuurlijk nacht

Odonata fun

Vandaag kreeg de LWGV (Libellen Werkgroep Gooi & Vechtstreek) een excursie o.l.v Libellen-goeroe Marcel Wasscher (auteur van het alom bekende 'Libellenboekje').
Leuk was dat de excursie plaatsvond op mijn eigen Libellen monitorings route.
Rond 13:10 begonnen we aan de route, eerst de vlonders, zo nu en dan vertelde Marcel een verhaal over hoe het allemaal begon. Wat Libellen betreft dan hé!
Het begon erg leuk met een Houtpantserjuffer, hierna volgde de wat algemenere soorten als Snuffel (vakjargon voor Watersnuffel), Azuurjuffers, Gewone Oeverlibel en Grote keizerlibel. Eenmaal aan de andere kant van de plas viel op dat de Bruinrode Heidelibellen massaal waren uitgeslopen samen met Gewone Pantserjuffers.

^Zwartsprietdikkopje
^Gewone Pantserjuffer
^Bruinrode Heidelibel


^Bruinrode Heidelibel

Ook de vlinders lieten het niet afweten met enige tientallen Zwartsprietdikkopjes, een paar Kleine vuurvlinders en minimaal 1 Bruin Blauwtje.
Toen Ronald en ik net klaar waren met pantserjuffers en blauwtjes te fotograferen liep ik terug naar het grootste deel van de groep die stonden te luisteren bij Marcel. Terwijl ik aan kom lopen roept Marcel: De laatste roddel al gehoort? Vuurlibel op de Zanderij!
Wat, wie, waar? Marcel vertelde dat er net iemand had geroepen een oeverlibel te hebben gezien maar dat Marcel daar meteen een vrouwtje Vuurlibel van maakte! Een nieuwe soort voor het Gooi.
Ik baalde een beetje maar was stiekem ook wel trots dat dat maar weer op mijn stekkie ontdekt mocht worden.
Na de excursie wilde ik nog even een rondje lopen en Marcel liep met me mee. Na nog geen 100 meter landde er plotseling een mannetje Vuurlibel voor onze neus!! Wat ontzettend gaaf zeg, knalrood met zelfs een rode neus! Ik maakte enkele plaatjes voordat het beest uit het zicht verdween.


^Vuurlibel, man

dinsdag 19 juni 2007

Gieren, Arenden... waar?

Op andere blogs word je ermee dood gegooit dus waarom hier niet? Maandag (gisteren) kwam de 'invasie' (kun je het zo noemen, meer een gedwongen volksverhuizing) op gang met tientallen vogels de grens overstekend in Zeeland en Brabant. Het noorden moest er even zonder doen en eigenlijk nog steeds. Met enkele vogels hier en daar komt het noorden en midden des Lage landen er bekaaid vanaf. In elke vrije seconde omhoog kijkend, hopend op een vliegend, kaal, gevingerd deurtje (hé bâh!) zat ik uit het dakraam te kijken. De telefoon ging, Bert L. met de mededeling dat Hans zojuist een Dwergarend lichte fase over zijn tuin naar noord had! Damn dan moet die zo over mijn huis komen! Een paar zeurende ouders achterlatend klom ik het dak op, na een kwartier nog niks gezien te hebben besloot ik de heide op te gaan, misschien was die gaan schroeven? Bij het kruispunt van heide en zanderij twijfelde ik even, misschien is de uitkijktoren op de Zanderij ook goed? Nee, die ligt niet in het noorden van Hans' huis. Een inschattings fout die mij later fataal werd.
Na 1 uur op de Bussummerheide werd ik het zat en ging vlinderen, de Heideblauwtjes vlogen al en ik kon ze aardig 'kieken'.




De inschatting fout die ik gemaakt had was dat Hans' huis toch iets meer aan de westrand van H'sum lag dan ik gedacht had, als de Dwergarend koers had gehouden zou die dus over het Spanderswoud en langs (!) de Zanderij zijn gevlogen... balen dus...

zondag 3 juni 2007

Kwalreiger

Een Ralreiger in Nederland, geen hele grote zeldzaamheid meer maar toch een sensatie mocht hij aanschouwd worden.
Ik wilde er erg graag naartoe maar school gooide roet in het eten door niet af te branden of in te storten, Zaterdag had ik andere dingen te doen maar Zondag moest het gebeuren.
Ik werd opgehaald door de familie van Wierst en ongeveer een uurtje later kwamen we op de 'bewuste' plek aan.
Terwijl de auto over een smal landweggetje reed zag ik plotseling een Patrijs lopen, euforie werd zich van mij meester. Het was pas de 4e keer dat ik dit prachtige vogeltje mocht bekijken de andere keren waren: Drenthe, zonder kijken. Schiphol, zonder kijker. Zweden, van me af vliegend en ver weg landend.
Oftewel een uitgelezen kans het beestje te bekijken, voor Sjoerd en z'n vader was het gesneden koek, die hadden er al veel gezien maar ze gunde toch mijn momentje van blijdschap en stopte even.
Al helemaal blij (mijn dag was al goed) kwamen we aan bij de Vlaardingervaart, geen spoor van vogelaars en laat staan een klein oranje reigertje.
Na een stukje lopen zagen we wat vogelaars staan, maar allemaal aan de andere kant van de vaart. Omrijden dus.
Ze hebben hier blijkbaar nooit van bruggen gehoord van we moesten een !#@$^%#$ end omrijden om op de juiste plek aan te komen. Én, geen spoor van de reiger.
Het verhaal van de daaropvolgende, stressvolle 2 uur zal ik jullie besparen, het beest kwam gewoon niet.
Een plan van mij om dan maar door te rijden naar de Biesbosch viel ook al niet in goede aardje dus zo kwam het dat ik weer, 4 uur later, op hetzelfde punt stond als ik was vertrokken...
Ik liet het hier niet bij zitten en ging libellen zoeken, en hoe!
Ik vond 31 Zwervende heidelibellen bij Anna's Hoeve en 10 Venwitsnuitlibellen bij de Lieberg, wát een dag!

's Avonds nog even met Martijn wezen filmen waarvan dit de resultaten zijn (1e 2 van mij die andere zijn van Martijn)









dinsdag 29 mei 2007

Beter 1 Koereiger in de hand..

..dan 10 in de lucht.
Natuurlijk is die titel onzin maar wat moet ik dan verzinnen?

Er vertoefde al enige tijd een Koereiger in nabijheid van het Naardermeer, aangezien dit op steenworp afstand ligt van waar ik woon met dit mooie weer een poging gewaagd.
Onderweg in het Franse kamp deze Fluiter, als ik er meer tijd aan had besteed was er meer uitgekomen maar die Koereiger wachtte.


Bij Fort Uitermeer riep vervolgens een IJsvogel en zong een Grasmus en Bosrietzanger.
De Koereiger was snel gevonden en liet zich goed zien, ik belde enkele mensen die ook geïnteresseerd zouden kunnen zijn, 2 kwamen erop af.
Diederik (de jonge, amitieuze, volhardende, gedreven natuurfotograaf van 16) en ik bleven uiteindelijk alleen bij de Koereiger.
Aangezien er toch niemand meer aankwam en de vriendelijke boer ons een vriendelijke knipoog gaf (wat moeten we daarvan denken?) zijn we langzaam het weiland ingeslopen.
Tijgerend en rollend de Koereiger benaderd, veel dichter bij dan vanaf het pad kwamen we niet maar een aantal leuke vluchtplaatjes zaten er wel in.



^Typisch Hollands?

Ook hoorde ik nog kortstondig een Kwartel roepen.

's Avonds kreeg ik een berichtje van Martijn of ik meeging naar de Koereiger.
Tsjah, waarom niet. Het beest was snel gevonden maar vloog vrijwel direct richting Weesp om vér uit het zicht te verdwijnen.
Dit geinige plaatje zat er nog wel in.

^Geronimóó